Jelentés: Hamász-narratívát közvetített a baloldali sajtó a gázai konfliktus alatt

2021. július 05. 15:10

A Magyar-Izraeli Média Center Egyesület jelentése szerint a legutóbbi gázai konfliktusról szóló magyar tudósítások egy részét egyoldalúság, elfogultság, eltorzított tények és hazugságok jellemezték.

2021. július 05. 15:10
null

A kiegyensúlyozott tájékoztatásért küzdő Magyar-Izraeli Média Center Egyesület májusi jelentéséből kiderül, hogy a legutóbbi gázai konfliktusról szóló magyar tudósítások egy részét egyoldalúság, elfogultság, eltorzított tények és hazugságok jellemezték – írja a Hetek. A jelentés szerint olyan nagyobb baloldali hírportálok, mintpéldául a Mérce, a 444.hu és a Telex, illetve az Azonnali ugyanis az EU és Magyarország által is terrorszervezetnek tartott Hamász narratíváját tette magáévá.

A lap beszámolója alapján a Magyar-Izraeli Média Center Egyesület jelentése azt vizsgálta, hogyan is tudósított az eseményekről a hazai sajtó, mennyire volt objektív, kiegyensúlyozott a tájékoztatásuk, terrorszervezetként utaltak-e a Hamászra, illetve, hogy beszámolóik és a Hamász narratívája között volt-e különbség. 

A jelentés főként a legolvasottabb (Mérce, 444.hu, Telex), illetve a korábban Izrael-ellenes cikkeket megjelentető (Mérce, Azonnali) liberális, baloldali híroldalak cikkeit vizsgálta a 2021. május 6-a és 2021. június 6-a közötti időszakban.

A gázai konfliktusról megjelent cikkekben közös pont volt, hogy

sem a Gázát uraló Hamászra, sem az Iszlám Dzsihádra nem mint terrorszervezetekre hivatkoztak

– holott az előbbit az EU és Magyarország is terrorszervezetként tartja számon – illetve az is, hogy a zsidó államot állították be agresszornak.

Fotó: MTI/AP/Halil Hamra

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. július 06. 02:24
A Mandiner meg azt a másik narratívát. Ez a cikk is ahhoz tartozik.
kissgaborzoltan
2021. július 05. 18:25
A független újságírás...
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. július 05. 16:10
Nagyon helyes, az lenne az igazi hogyha mindenki antiszemita lenne
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. július 05. 16:08
"Jelentés: Hamász-narratívát közvetített a baloldali sajtó a gázai konfliktus alatt" A jobboldali sajtó, közte a Mandiner meg cionistát. A magyar narratívát vajon ki közvetíti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!