Ferenc pápa szerint a latin mise megosztja a katolikus egyházat

2021. július 16. 20:41

Két elődjének a döntését eltörölve Ferenc pápa pénteken korlátozta a konzervatív katolikusok által támogatott latin nyelvű misézést, arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat megosztja az egyházat.

2021. július 16. 20:41
null

Konzervatív katolikus szervezetek máris bírálták a „liturgikus háborúnak” titulált folyamat legújabb fejleményét. Az egyházon belül egyes konzervatívok – elsősorban az Egyesült Államokban és Európában – a II. vatikáni zsinat döntései elleni tiltakozásuk jeléül tartották latin nyelven a régi liturgia szerinti szertartásokat. Az 1962 és 1965 között tartott zsinat vezette be egyebek mellett a nemzeti nyelveken tartott misét.    

A zsinatig a XVI. századi V. (Szent) Pius miséjének legújabb, XXIII. János által 1962-ben jóváhagyott liturgiáját mutatta be a pap latin nyelven, háttal a gyülekezetnek.

A II. vatikáni zsinat egyszerűsítette a szertartást, és a papok immár anyanyelvükön mutathatták be a misét, szemben állva a hívekkel. Az egyházon belüli tradicionalista irányzat hívei ellenezték az új stílusú miséket, amelyeken himnuszokat énekeltek és gitáron is játszottak. Sokaknak hiányzott a latin rituálé misztikuma és az évszázados gregorián énekek.    

II. (Szent) János Pál pápa után, aki két esetben is felhatalmazta a püspököket arra, hogy engedélyezzék a latin nyelvű misézést, XVI. Benedek – jelenleg nyugalmazott – pápa is enyhített a korlátozásokon, békejobbot nyújtva ezzel a konzervatívoknak,

elsősorban a tradicionalista Szent X. Pius Társaságnak, amelynek alapítóját, Marcel Lefebvre érseket II. János Pál 1988-ban kiközösítette. 2007-ben XVI. Benedek elrendelte, hogy minden római katolikus pap mondhat misét latin nyelven anélkül, hogy ehhez külön engedélyt kellene kérnie egy püspöktől vagy a Vatikántól, mint ahogyan ez korábban kötelező volt.    

A korlátozások között Ferenc pápa újra bevezette az engedélykérési kötelezettséget, és közölte, hogy nem alapíthatnak olyan új szervezetet vagy parókiát, ahol kizárólag a régi liturgia szerint miséznek.    

A püspökökhöz intézett levelében Ferenc pápa kifejtette, hogy elődjei jószándékát és elnézését „arra használták ki, hogy elmélyítsék a szakadékot, megerősítsék a különbözőségeket, és bátorítsák az egyházat gyengítő, az útját elálló és a megosztottság veszélyének kitevő nézeteltéréseket”.    

A pápa szerint egyes papok, akik csak a hagyományos latin szertartásrend szerint voltak hajlandóak misézni, olyan „megalapozatlan és tarthatatlan állításokat” erősítettek ezzel, amelyek szerint „a II. vatikáni zsinat elárulta volna a hagyományt és az igaz egyházat”. V. Pius pápa 1570-ben hagyta jóvá a tridenti (trentói) zsinat (1543-1563) által kidolgozott latin nyelvű liturgiát.

(MTI)

Fotó: HAZEM BADER / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szerafim
2021. július 18. 09:14
és még valami! senki se gondolja hogy Krisztus elhagyta Egyházát! meghalt érte és szereti. senki se gondolja hogy a zsinat előtt minden rendben volt, mindenki szent volt, mindenki normális volt! a Szentlélek és az ördög is működött a zsinat előtt és után is. és most is...
Bell & Sebastian
2021. július 17. 19:33
A latin misézésben az volt a jó, hogy szinte ugyanolyan volt a világ bármely katolikus templomában. Vagyis egy turista is nyugodtan beeshetett akárhonnan akárhová, aktív részese lehetett az Eucharisztiának, egyszerű fordításban az Oltáriszentség. A szertartás ugyan latin volt, de a díszítmények, vagyis bizonyos énekek és imák, no meg a prédikáció nemzeti nyelven mentek. A szertartás szövegét minden templomba járó értette, mert tükörfordításban ott volt az imakönyvben. Nem értem én ezt, mit kell itt keménykedni, talán csak annyi a magyarázat, ahányszor csak ad a pápa egy fülest balra, rúg egyet jobbra is. A II. VZS. eredeti célja az Ószövetség kiebrudalása volt a Bibliából, hogy Jézus tanítása maradjon a fókuszban, aminek nyilván volt antisémita éle. Aztán valahogyan mindez a visszájára fordult, liberó fordulat lett belőle.
Gregorius
2021. július 17. 17:50
Nagymamám értette a latin szöveget, és szokatlan is volt neki az új ritus. Gyerekként nekem jobb volt az új rendszer ( nyelv) mert ezt értettem. Szerintem bízzák a Püspökre, hogy hol és mikor tartanak latin misét, Ő ismeri az egyházmegyéjét.
Akitlosz
2021. július 17. 14:19
Az lehet ennek a pápának a baja, hogy Róma még a hitetlenek kezén van. Az igazhitűek célja Bizánc után Róma megszerzése is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik