Felkerült az UNESCO listájára a dunai limes

2021. július 30. 17:53

De nem a magyarországi része.

2021. július 30. 17:53

Felvette a világörökségi helyszínek listájára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákiai szakaszát  az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága pénteki tanácskozásán a kínai Fucsouban.

A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Közép- és Kelet-Európán, a Közel-Keleten át egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja, hogy a teljes, 6000 kilométeren át húzódó határvonalat felvegye a világörökségek közé a Római Birodalom határai világörökségi sorozat részeként. A Rajna és a Duna mentén húzódó limesrészt külön-külön jelölték a listára. A Rajna menti 400 kilométeres alsó-germán szakasz, mely Rheinbrohltól a hollandiai Északi-tengeri partvidékig tart, a hét elején megkapta a címet. 

A világörökségi listára került Duna-menti limesrész a németországi Bad Göggingtől a szlovákiai Izsa községik húzódik.

A teljes limes a Római Birodalom idején katonai védvonalként követte a Duna vonalát a mai Németországtól kezdve Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Bulgárián és Románián keresztül.   

Magyarország kilépett a dunai limes vonal közös pályázatából.    Korábban a világörökségi helyszínek közé emelték a Nagy-Britanniában lévő Hadrianus falát (1987) és Antoninus falát (2008), valamint a Németországban lévő felső germán-raetiai limesszakaszt (2005) is. A listára újonnan felvett területekkel a Római Birodalom egykori határvonala egészen Skóciától Szlovákiáig felkerült a világörökségi listára.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2021. augusztus 01. 20:58
Ez a limes a Duna mentén Mo-n keresztül Szerbián át valószínűleg Bulgáriáig húzódott. Nem tudom, hogy miért kell két részre osztani. Különben Hadrianus fala tényleg van ahol alacsony van ahol magasabb. Fénykorában viszont védte a területet a piktek betöréseitől és bizonyos kereskedelmi kapcsolatokat is lehetővé tett.
korenpal
2021. július 31. 12:37
Az Antall-kormányig tudom nyomon követni a római limes világ örökség várományosi sorsát. Nagyszerű előkészítése egy pécsi professzor nevéhez fűződik. Érthetetlen, hogy nem élt a kormány utóbbi lehetőséggel?
Welszibard
2021. július 31. 10:33
Akvincum + az egyedülálló, restaurált római viziorgona? Visegrádi Sibrik-dombi helytartói erődítmény feltárt romjai? És számos kisebb, Duna-menti emlék sem elég?
fintaj
2021. július 30. 23:11
Magyarország kivette az Óbudai-szigetet a javasolt helyszínek közül, amely a legfontosabb volt, hisz ott volt Alsó-Pannónia provincia helytartójának palotája, valószínű a Sziget Fesztivál miatt? Vagy azért, mert az UNESCO komoly aggályokat fogalmazott meg a budapesti világörökségi helyszínekkel kapcsolatban? A Városligetbe tervezett múzeumi negyed, a budai Vár kormányzati negyeddé alakítása is az aggályok között szerepelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!