Az idei lehet az USA leghalálosabb éve

2021. július 26. 10:03

Huszonnégyezer embert öltek meg eddig idén az Egyesült Államokban.

2021. július 26. 10:03
null

Rajongók ezrei gyűltek össze Wisconsinban július 21-én, hogy megünnepeljék a Milwaukee Bucks NBA-bajnoki címét, de az ünnepi jelenetek hamarosan káoszba fulladtak, amikor lövöldözés tört ki. A város belvárosában három ember sérült meg. 

Ezek a lövöldözések csak pillanatképek az egekbe szökő fegyveres erőszakról, amely az elmúlt hónapokban végigsöpört az Amerikai Egyesült Államokon. Július 17. és július 23. között a Gun Violence Archive legalább 915 lövöldözést rögzített – vagyis 12 percenként történt fegyveres bűncselekmény –, amelynek során legalább 430 ember elhunyt és 1007 megsebesült. 

Megdöbbentő számok

Összességében 2021-ben eddig több mint 800 18 év alatti amerikai kiskorú hunyt el fegyveres erőszak következtében, közülük 174-en 12 éven aluli gyermekek – derül ki a GVA adataiból.

Ezen események egy része tömeges lövöldözés volt, amelyet úgy határoztak meg, hogy a bűncselekményben legalább négy ember megsebesült vagy meghalt – a gyanúsítottat nem számítva. Eddig 18 ilyen tömeges lövöldözés történt a héten az Egyesült Államok 12 városában. A GVA adatai szerint ezekben 19 ember hunyt el és 74-en megsebesültek.

Az igazságügyi minisztérium szerint a fegyveres erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények magukban foglalják az öngyilkosságokat is, amelyek a felnőttek lőfegyverekkel okozott halálának mintegy 60%-át okozzák. 2019-ben naponta átlagosan 66 ember halt meg fegyverrel elkövetett öngyilkosságban – írja az Education Fund. A GVA adatai azt mutatják, hogy csak ebben az évben több mint 13.500 olyan öngyilkosság történt, amit fegyverrel követtek el.

Az ABC News és a GVA azt állapította meg: a fegyveres bűncselekmények következtében (a már említett héten) óránként két ember elhunyt és öten sebesültek meg.

Területi aspektus

A GVA kimutatásából kiderül, hogy az elmúlt héten az USA gyakorlatilag minden államát érintették ezek a bűncselekmények, 47 államban és Kolumbia körzetében legalább egy fegyverrel kapcsolatos eset történt. Az összes állam közül Illinoisban történt a legtöbb fegyveres bűncselekmény, 109 ilyet követtek nyomon. Texas 63 incidenssel a második, majd Pennsylvania, Kalifornia és New York, ahol 59, 52 és 48 lövöldözés volt ezekben a napokban.

A lövöldözések döntő többsége fordul elő ott, ahol a lakosok több mint fele nem fehér

Noha az ország egyetlen része sem mentes a fegyveres bűncselekményektől, az ABC News megállapította, hogy ez a fajta erőszak aránytalanul fordul elő szegényebb, városi területeken.

A lövöldözések több mint kétharmada ott fordult elő, ahol a lakosok több mint fele nem fehér.

Az események több mint 50%-a az ország legszegényebb területein történt, ahol a háztartások jövedelmének mediánja évi 40 ezer dollár vagy kevesebb. A lövöldözések mintegy 17%-a ott fordult elő, ahol több mint 60.000 dollárt keresnek az emberek átlagosan.

Kép forrása: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / SCIEN / FST / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. július 27. 08:53
ez mutatja, h a BLM mekkora kamu... valójában BDDM van, a fekete halottak nem számítanak...
fatman
2021. július 27. 08:50
1. gratulálok! ilyen a tökéletes demokrácia, fékek+ellensúlyok... _I_ 2. a tökéletes példa: Dél-Afrika, legyen ez a cél: a niggeranarchia!
XSXS
2021. július 27. 00:53
Hat ezen adatok hitelessegeert nem lennek Mucius Scaevola.
Aerion
2021. július 26. 20:51
24 ezer gyilkosság ebben az évben. Eddig. Ezé' aztán ki kell vezetni a halálbüntetést és le kell fegyverezni a lakosságot, hogy jövőre legyen 48 ezer. Éljen a demokrácia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!