A kárpátaljai magyarok szerint elfogadhatatlan az új ukrán törvény

2021. július 23. 22:28

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pénteki közös nyilatkozatában bírálta a hatályos nemzeti kisebbségi törvényt felváltani hivatott, Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet.

2021. július 23. 22:28
null

A KMKSZ és az UMDSZ választmányai által elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy az ukrán parlament illetékes szakbizottságának honlapján elérhető törvénytervezet egy korábbi törvénytervezet módosított változata, amelyben a jogalkotó az „Ukrajna nemzetiségi kisebbségei” helyett az „Ukrajna nemzeti közösségei” megfogalmazás használatát javasolja.     

– mutat rá a közös nyilatkozat, ezért a kárpátaljai magyarok két legfontosabb szervezete kategorikusan elutasítja az új megnevezés bevezetését Ukrajna törvényeibe, mivel „alapot és előfeltételt teremt a nemzetiségi kisebbségek jogvédelmi rendszerének további rombolásához”.     

A nyilatkozat nem ért egyet azokkal a javasolt normatív rendelkezésekkel sem, amelyek

A KMKSZ és az UMDSZ jogsértő kísérletként értékeli azt, hogy a törvénytervezet megfosztaná a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyeket az anyanyelvű oktatáshoz való joguktól. A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését, „jogszűkítéseket tartalmaz az anyanyelven történő oktatás, a kisebbségi nyelv használata, valamint a nemzeti szimbólumok használati lehetőségeit illetően, ami egyértelműen alkotmányellenes” – áll a nyilatkozatban. A KMKSZ és az UMDSZ a tervezettel kapcsolatos részletes észrevételeit és javaslatait megküldte az ukrán parlament illetékes szakbizottságának.

(MTI)

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leakis
2021. július 24. 14:26
Drága Istenünk! Köszönjük neked, hogy megszólíthatunk. Köszönjük, hogy gondoskodsz rólunk, hogy nincs itt háború, természeti katasztrófa, van mit ennünk, és gyakorolhatjuk a vallásunkat. Köszönjük, hogy Jézus Krisztusban emberré lettél, meghaltál a bűneinkért, hogy nekünk örök életünk legyen. Szerte a Kárpát medencében hirdetik ezt az evangéliumot magyar gyülekezetekben. Különösen élénk hitélet zajlik Kárpát-alján. Megpróbált néped igen hűséges ott, most mégis létében fenyegették meg az új nyelvtörvénnyel. Uram, alig hisszük, hogy 2021-ben Európában megtilthatják az anyanyelv használatát. Hogy ezért pénzbüntetést kaphat valaki, egészen hihetetlen, de sajnos igaz. Józanítsd ki az ukránokat, kérünk, akik mint az adós szolga elfelejtették, hogy milyen volt szovjet elnyomásban élni, és most felszabadulva ők akarnak elnyomni másokat. Erővel támadnak a magyarok és más kis népek ellen, és úgy tűnik, győzhetnek. Segíts, és adj megoldást erre a helyzetre, kérünk! Add, hogy a magyar diákok tanulhassanak magyarul, hogy szabadon használhassák az anyanyelvüket, hogy félelem nélkül élhessenek a szülőföldjükön! Ámen https://jobbraat.blogspot.com/2021/01/ima-karpat-aljaert.html
borsika
2021. július 24. 07:04
Majd Fegyőr megoldja, miután Tibetet felszabadította.
pepita
2021. július 24. 03:00
Jó nagy ostoba , demadóg lumpenproli vagy ! Irány a dk-ba X " Isten jobb keze "
Isten jobb keze
2021. július 24. 01:56
Ha nem tetszik a helyzet ott, akkor tessenek haza költözni, és élvezni határon belűl orbán irányitásat! Meg tehetik, a határ nyiva, csak elhatározás kérdése! Ha viszont oda vannak asszimilálódva, akkor viseljékel a dolgot! Ennyire egyszerű, nem kell túlbonyolitani a kérdést! Ez érvényes a dupla útleveles Románokra is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!