UEFA: Ukrajna távolítsa el a „politikai tartalmat” a mezéről

2021. június 10. 15:53

A szövetség szerint a térkép maradhat, viszont a mezen olvasható felirat „nyilvánvalóan politikai természetű”.

2021. június 10. 15:53
null

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön felszólította az ukránokat, hogy távolítsák el a válogatott csapat focistáinak mezéről a „politikai tartalmat”. Mint arról korábban beszámoltunk, bemutatták Ukrajna focicsapatának Eb-mezét, amelyen a Krím-félsziget is szerepel. A mezeken az ország határai mellett szerepel a „Dicsőség Ukrajnának” felirat is. 

„Úgy gondoljuk, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a játékosoknak, hiszen egész Ukrajnáért fognak küzdeni” – nyilatkozta Andrej Pavelko, az ukrán futballszövetség elnöke. 

A szövetség úgy véli, hogy a mezen olvasható „Dicsőség Ukrajnának” felirat „nyilvánvalóan politikai természetű” írja a Reuters. Ez a 2014-ben elkergetett oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics ellen szerveződő utcai mozgalom egyik jelszava volt. A póló belsején található „Dicsőség hőseinknek” felirat katonai köszöntés Ukrajnában.

Az ukrán mez bemutatását követően az Orosz Labdarúgó-szövetség hivatalos panaszt nyújtott be az UEFA-nál. Az oroszok szerint „az ukrán válogatott mezei politikai motívumokat is tartalmaznak, amit az UEFA szabályzatai nem engednek.”

Az UEFA nem kifogásolja a mezen található térképet, hiszen azok az ENSZ által elismert határokat ábrázolják. Amit viszont nem szeretnének a dresszen látni, az a második felirat („Dicsőség hőseinknek”), mivel megítélésük szerint „a két szlogen kombinációja nyilvánvalóan politikai természetű, figyelembe véve a történelmi és honvédelmi jelentőségüket.”

Kép forrása: STRINGER / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. június 11. 09:41
Távolítsák el a focisták térdét, mert politikai tartalmat hordoz.
confitür
2021. június 11. 07:17
Az UEFA egy nagy korrupt lószar. Ebben a mezben az ukrán válogatott nem léphetne pályára !
Csigorin
2021. június 10. 22:23
az oroszok meg tegyek fel akkor az egesz Szovjetuniot ;)
Akitlosz
2021. június 10. 20:47
A négerek előtti letérdelgetés nem politikai természetű? Az maradhat a labdarúgó pályákon??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!