Az oroszok tiltakoznak az ukrán EB-mezre felkerült Krím-félsziget miatt

2021. június 09. 14:15

Hivatalos panaszt nyújtott be az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) az ukrán válogatott meze miatt.

2021. június 09. 14:15
null

Diplomáciai bonyodalmat okoz az ukrán válogatott EB-meze. miután az oroszok hivatalos panaszt nyújtottak be az UEFA-nál, amiért a mezen Ukrajna térképe tartalmazza a Krím-félszigetet, valamint a szakadár oroszbarát köztársaságokat is. Az oroszok szerint „az ukrán válogatott mezei politikai motívumokat is tartalmaznak, amit az UEFA szabályzatai nem engednek.”

 

 

Az oroszok bírálják az ukrán válogatott szlogenjét is, ami az oroszok szerint az ukrajnai nácikhoz vezethető vissza. A „Dicsőséget Ukrajának, dicsőséget a hősöknek!” mottót legelőször az 1917-21 közötti ukrán függetlenségi háborúban, majd a második világháború alatt is használtak, de a 2014-es majdani forradalom alatt is ezt skandálták a tüntetők. A mondat 2018-tól az ukrán hadsereg és rendőrség hivatalos szlogenje lett és ekkor került fel az ukrán válogatott mezeire is.

Az Európa Bajnokság június 11-i elindulása előtt három nappal ezért hivatalos panaszt nyújtottak be az oroszok, amiben arra kérik az UEFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet és ne engedélyezze a mezek használatát ezekkel a szimbólumokkal.

Az UEFA a BBC-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a mezt elfogadták, méghozzá a vonatkozó felszerelési előírásoknak megfelelően”.

 

Fotó: Ukrán válogatott, Twitter

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. június 09. 21:02
Az oroszok rajzolják a mezükre SZU térképét. Esetleg még Ny-Európával kiegészítve.
koronaszepe
2021. június 09. 20:09
Azért ebben van humortartalom. Tiltakoznak, ez kurva jó!
Knerten
2021. június 09. 18:36
Orosz belügy. Intézzék el egymás között.
barany
2021. június 09. 18:04
Úgy tűnik, kicsit túlreagálják a dolgot az oroszok. A Hruscsov által az ukránoknak ajándékozott Krímet visszaszerezték, és csak atomháborúval vehetik tőlük el. (Nyilván nem ukrán atomfegyverre kell gondolni.) Ami Istennek hála nem fenyeget. Egy vitatható mez miatt nem érdemes háborúzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!