Transznemű súlyemelő is indul a tokiói olimpián

2021. június 21. 09:26

Laurel Hubbard lesz az első transznemű sportoló, aki megmérettetheti magát a játékokon.

2021. június 21. 09:26
null

Korábban mi is beszámoltunk a híresztelésről, most azonban biztossá vált: Új-Zéland színeiben fog versenyezni először transznemű sportoló az olimpián, miután beválasztották az olimpiai csapatba – számolt be az ESPN.

Történelmet ír a korábban férfiak ellen játszó atléta

A 43 éves Laurel Hubbard a nemváltása előtt 2013-ig a férfi mezőnyben versenyzett. Korábban ezüstérmet nyert a 2017-es világbajnokságon, majd aranyérmet szerzett 2019-ben a Csendes-óceáni játékokon Szamoában. Részt vett még a 2018-as nemzetközösségi játékokon is, ahol azonban eltörte a karját.

„Hálás vagyok az új-zélandiak kedvességéért és támogatásáért” – nyilatkozta Hubbard. Hozzátette: „Amikor eltörtem a karomat a nemzetközösségi játékokon 3 évvel ezelőtt, azt mondták, hogy a sportolói karrierem valószínűleg véget ért. Azonban a támogatások, a biztatások és a szeretet kihozott a sötétségből”.

Nem mindenki tapsol, de a Új-Zéland kitart az álláspontja mellett

Több kritika is érte azt az új szabályozást, amely lehetővé tette Hubbardnak a női mezőnyben való részvételt. A belga Anna Vanbellinghen, aki valószínűleg Hubbard ellen fogja megmérettetni magát „rossz viccnek” nevezte a transznemű sportoló jelenlétét a női mezőnyben.

– jelentette ki Vanbellinghen.

A kritikák ellenére az új-zélandi olimpiai bizottság igazgatója, Kereyen Smith azt nyilatkozta, hogy mindenki számára világos, hogy Hubbard megfelel a részvételi feltételeknek. „Elismerjük, hogy a nemi identitás a sportban egy nagyon érzékeny és bonyolult ügy, amely egyszerre megköveteli az emberi jogok és a fairség közötti egyensúlyt” – nyilatkozta Smith. Hozzátette azonban: „Mint Új-Zéland csapata, nagyon erős kultúránk van a befogadás és a mindenkit megillető tisztelet terén. Elkötelezettek vagyunk minden alkalmas új-zélandi atléta támogatásával kapcsolatban”.

Címlapképen: Laurel Hubbard

Kép forrása: ADRIAN DENNIS / AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2021. június 23. 19:31
Sajnálom a közeljövő született női sportolóit. Rossz idők járnak rájuk. Lehet megköszönni a túltolt feminizmusnak.
formaegy
2021. június 22. 09:18
Na most lehet kussolni!!!!!!!!!!!!!!! Tessék! Itt van az egyenlőség ffi, és nő között! Mi is a baj, egyenjogúságért harcolók? Döntsétek már el, hogy a nők nők, vagy ffi-ak.))))))))))))))) Ja, hogy szelektáltok? Ha verseny akkor nincs egyenjogúság, ha buzi akkor van. Hajrá! Elértétek, hogy a sport is egy pöcegödör büdös trágyadomb lett! Gyalázat! Ha a női versenyzők ez lenyelik, és nem bojkottálják a versenyt akkor kussoljanak! Megérdemlik!
Akitlosz
2021. június 21. 21:39
https://www.youtube.com/watch?v=URz-RYEOaig
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. június 21. 20:06
Ha egyedül indul transzneműként legalább tuti az arany. Vicces, hogy ezentúl lesznek a nők, a férfiak, meg a transzok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!