Jourová kritizálta a magyarok és lengyelek távolmaradását az Európai Ügyészségtől

2021. június 04. 12:01

Viták közepette kezdte meg működését az új uniós intézmény.

2021. június 04. 12:01
null

Luxembourgi székhellyel, egyelőre huszonkét uniós tagállam részvételével alakult meg kedden az Európai Ügyészség (EPPO). A szervezet feladata az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett bűncselekmények feltárása, valamint az unió pénzügyi érdekeinek átfogó védelme lesz.

Az EPPO székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatóján Laura Codruța Kövesi uniós főügyész, a román korrupcióellenes ügyészség egykori vezetője azt mondta: az uniós ügyészség függetlenségéhez nem férhet kétség, mint ahogy ahhoz sem, hogy a szervezet a következő időszakban tagállami esetek ezreiben indít majd nyomozást.

Kövesi üdvözölte a magyar lépést, Jourová nem

Az EPPO-t létrehozó uniós rendelethez öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Dánia, Írország és Svédország nem csatlakozott. A dánok és az írek nem vesznek részt az uniós szintű igazság- és belügyi intézkedések végrehajtásában, amely Magyarország pedig munkamegállapodást kötött a szervezettel. Laura Codruța Kövesi sajtónyilatkozatában üdvözölte a magyar megállapodást és reményét fejezte ki aziránt, hogy a többi távol maradó állammal is köthet hasonló alkut.

Věra Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke nem volt ennyire elnéző a távol maradókkal a Magyar Nemzet szerint. Mint mondta, ő maga már az előző biztosi mandátumának nagy részét is azzal töltötte, hogy meggyőzze a csatlakozásról a szkeptikus tagállamokat. Nevén nevezte Magyarországot és Lengyelországot is: a két országgal kapcsolatban megjegyezte, szerinte van kapcsolat azok EPPO-ból való távolmaradása és a velük szembeni jogállamisági aggályok között. Az EU új jogállamisági mechanizmusáról és az uniós ügyészségről szólva elmondta: mivel az új költségvetés és a mentőalap rekordmagas összeget foglal magában, az unió egyetlen eurócentet sem hagyhat ellenőrizetlenül.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Pool / Hans Lucas / AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tesoro
2021. június 11. 12:19
Jurova is eltakarodhatna már a közéletből! Ennek a szutyok nőnek más dolga sincs mint Magyarország és Lengyelország ellen áskálódjon? Először egy tükröt tarthatna maga elé, ja! Nem fér az arca a tükörbe..!
silenceCZ
2021. június 05. 10:19
Jourová tolvaj, pont EU-s pénzek ellopásáért indult ellene eljárás. Ez mindent elmond az egészről.
nemecsekerno_007
2021. június 04. 23:25
Ez az EP egy ballib politikai elfekvő.
kakambuki
2021. június 04. 19:51
Elhiszem hogy kritizálta. Az írek, svédek és dánokat nem kritizálta véletlenül sem? Mert hogy ők is távol maradtak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!