Biden első hivatalban lévő elnökként emlékezett meg a tulsai mészárlásról

2021. június 02. 07:07

Az elnök a rasszista zavargások századik évfordulóján a republikánus vezetésű államokat is bírálta.

2021. június 02. 07:07
null

Első hivatalban lévő amerikai elnökként emlékezett meg kedden Joe Biden a tulsai mészárlás századik évfordulójáról a helyszínen, ahol a történteket az Egyesült Államok története egyik legsúlyosabb vérengzésének nevezte.

Vérengzés volt, nem zavargás

Az amerikai elnök találkozott a mészárlás három túlélőjével, aki gyermekként élte át a borzalmakat. Ma már mindannyian száz évnél idősebbek. Az egyperces néma tiszteletadás után Biden arról beszélt, hogy a történteket túlontúl sokáig övezte néma csend.
„Amerikai honfitársaim, ez nem zavargás volt, hanem vérengzés, az egyik legsúlyosabb országunk történetében, és nem az egyetlen” – fogalmazott az amerikai elnök.

– mondta Biden, világossá téve, hogy hangosan ki kell mondani az igazságot. „Azért jöttem, hogy megtörjem a csendet. Mert a csend csak elmélyíti a sebeket” – hangoztatta.

Bírálatot kaptak a republikánus államok

Joe Biden egyúttal bírálta azokat a konzervatív vezetésű államokat, ahol megítélése szerint a republikánus párti politikusok a választási törvények módosításával a feketék szavazati jogát, részvételi lehetőségét próbálnák korlátozni. Az elnök a választójogot a legalapvetőbb jognak nevezte, amelyet szerinte „abszolúte példátlan” támadás ért. A változtatásokat javasló republikánus politikusok a választási rendszer biztonságosabbá tételével indokolják a módosításokat, amelyek a többi között több tagállamban személyazonosításhoz kötnék a voksolást.

Az elnök egyúttal bejelentett több intézkedést is, amelyekkel a hátrányos helyzetű közösségek helyzetén szeretne javítani. A Biden-kormány nagyobb összegben tervez szerződéseket kötni kis, hátrányos helyzetű vállalkozásokkal, ami a Fehér Ház szerint öt év alatt százmilliárd dolláros ráfordítást jelent. Több tízmilliárd dollárral tervezik megsegíteni a tartós szegénységgel küzdő városrészeket is.

A három túlélő, akikkel Biden találkozott, Viola Fletcher, Hughes Van Ellis és Lessie Benningfield Randle arra kérte a szövetségi törvényhozást, hogy még az idén „tegyen igazságot”.

Száz éve történt

1921 májusának végén egy fekete férfit azzal vádoltak meg az oklahomai Tulsában, hogy megtámadott egy fehér embert. A vád soha nem nyert bizonyítást. Ennek ellenére feldühödött fehérek május 31-én és június 1-jén gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a város feketék lakta Greenwood negyedét, és mintegy 300 embert megöltek. Az erőszakért  soha senkit nem vontak felelősségre, a vérengzésről hosszú ideig a sajtó sem számolt be, az áldozatokat pedig soha nem kártalanították.

(MTI)

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2021. június 02. 10:52
Erről beszélek: https://twitter.com/AdamMilstein/status/1399543175237099523 Az USA-ban napirenden vannak a négerek agressziója az ázsiaiak ellen, van nemzetközi felháborodás, megbélyegzés vagy legalább egy: ejnye-ejnye?! Semmi. Pedig január óta rendszeres. Nem, besorolták őket a védettek közé, törhetnek, zúzhatnak, üthetnek, nekik szabad, ők a jók, és vége. Te pedig, akinek ez nem tetszik, te egy javíthatatlan rasszista vagy.
Saksafar
2021. június 02. 10:00
Először jól megnézte az összes 10-13 éves kislány szoknyából kilógó combját, majd amikor magához tért gyorsan mindenkit elitélt, aki valaha született és a republikánusokra voksol vagy voksolt.
C.Dömötör
2021. június 02. 09:49
,,1921 májusának végén egy fekete férfit azzal vádoltak meg az oklahomai Tulsában, hogy megtámadott egy fehér embert. A vád soha nem nyert bizonyítást." De az sem, hogy nem ők tették. Van egyfajta kép, amit nekünk elakarnak adni, a szelíd néger, aki a légynek is csak időnként árt, a barátságos Tamás bátya (akit a négerek pont ezért utálnak), akit jogtalanul zaklatnak, bántanak. Milyen irodalma van a négerek elleni igazságtalanságnak. De arról, hogy miután szabadok lettek, bandákba álltak, és raboltak, gyilkoltak, fosztogattak még nincs egy regény. A Ku-Klux-Klan Wikipédia oldalán nincs megemlítve, hogy emiatt alakultak, és nem mert született rasszisták voltak. Az elmúlt tíz évben sorozatban jelentek meg az érzékenyítő filmek a szegény rabszolgákról, és a gonosz fehérekről, akik mindig szadisták is, ahogy az lenni szokott. A Netflix dokumentációknál legalább hat filmet találni, ártatlanul elitélt négerekről. De szériagyilkosokról készült dokufilmekben, van vagy 12, a ,,főszerepló" mind fehér. Nehogy úgy járjanak az amerikaiak, mint a németek. Azok Namibiának jóvátételt ígértek, és 1,1 milliárd eurót akartak fizetni. Ezt Namibia sértetten visszautasította, mondván ez megalázó(!). Ja, és hogy kevés. Ugyanezt az összeget fizetik nekik évente (a németek), mint fejlesztési segélyt. Hát tényleg arcátlanság a büszke afrikai ilyen jellegű provokációja!
LAW AND ORDER
2021. június 02. 09:07
Mire jó felmelegíteni a régi sérelmeket? Tessék továbblépni!!! Vagy majd emiatt is jöhet a zsíros KÁRPÓTLÁSBIZNISZ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!