Minszk szerint a Hamász bombával fenyegette az eltérített gépet, a terrorszervezet cáfol

2021. május 25. 07:12

A Hamász szerint nekik semmi közük nincs az egészhez.

2021. május 25. 07:12

Fehéroroszország a Hamász palesztin terrorszervezetet vádolta meg azzal, hogy bombatámadással fenyegette az eltérített Ryanair-gépet, amiről Minszkben leszállították Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságírót, valamint valószínűleg barátnőjét, a Vilniuszban tanuló orosz Szofia Szapegát – írja a Mérce a Reuters alapján. Hozzátették: a minszki kormány szerint tehát véletlenül pont azt az Athénból Vilniuszba tartó kereskedelmi repülőt fenyegette bombatámadással a Hamász, amin egy körözött emigráns, valamint valószínűleg a belarusz KGB több ügynöke is utazott.

A Hamász szóvivője szerint ők nem használnak ilyen módszereket

Hangsúlyozták, hogy Favzi Barhum, a Hamász szóvivője tagadta, hogy csoportjának bármi köze lenne az ügyhöz. A belarusz külügyminisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, mikor az állítólagos bombafenyegetés miatt a földre kényszerítették a menetrendszerinti utasszállítót egy vadászrepülőgép kíséretében. A minisztérium szerint a következő üzenetet kapták: „Mi, a Hamász katonái követeljük hogy Izrael szüntesse meg Gáza bombázását. Követeljük, hogy az Európai Unió vonja meg támogatását Izraeltől ebben a háborúban. Bomba van azon a repülőgépen. Ha nem teljesítik követeléseinket, a bomba fel fog robbanni Vilniusz fölött május 23-án.”

A minisztérium nem részletezte, hogy az üzenetet miért Fehéroroszországnak címezték, írják, ha többek között az EU támogatásának megvonását követelik. Azt azonban már korábban elismerték a fehérorosz hatóságok, hogy

nem találtak bombát a gép átvizsgálása után,

ahogy a repülő sem robbant fel mikor megérkezett úticéljához. A Hamász szóvivője egészen pontosan úgy fogalmazott, a csoportnak „egyáltalán semmi köze nincs ehhez. Nem használunk ilyen módszereket, ez valamiféle gyanús elemek műve lehet, akiknek célja a Hamász démonizálása és a világ szimpátiájának aláásása a palesztin néppel és legitim ellenállásukkal szemben.” A palesztin milíciák és Izrael között egyébként már a belarusz gépeltérítés előtt érvénybe lépett, és azóta is érvényben van a tűzszünet, vagyis a szervezet részéről kontraproduktív lett volna egy hasonló akció.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. május 25. 10:39
Ezt elq...rták. DE nagyon.
mucsay
2021. május 25. 08:02
már a hamász se a régi :)
Nori70
2021. május 25. 07:47
Egyre szánalmasabban kapaloznak. Lukasenka túllott a célon.
szeekely
2021. május 25. 07:40
Belorusz trefa. Lukasenko-hohoho-hihihi-hahaha. Lol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!