Merkel és Macron is tudni akarja a dán kémbotrány részleteit

2021. május 31. 20:11

A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

2021. május 31. 20:11
null

A német-francia minisztertanács online formátumban tartott értekezlete utáni tájékoztatón Emmanuel Macron Párizsban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan.    

A botrány már 2013-ban kirobbant

– mondta a francia államfő az online tájékoztatón. Angela Merkel Berlinben kiemelte, hogy egyetért Emmanuel Macronnal. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli ügyek kezdete óta – tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy

az (NSA) adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését,

és a történtek feltárását sürgetik. „Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata megnyugtató, és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához” – mondta Angela Merkel. A dán közszolgálati médiatársaság (DR) hétfői beszámolója szerint a külföldi hírszerzésre szakosodott nemzetbiztonsági szolgálat (FE) egy belső vizsgálata megállapította, hogy a 2010-es évek elején együttműködtek az NSA-vel vezető európai politikusok, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi szövetségi elnök kommunikációjának megfigyelésében. Trine Bramsen dán védelmi miniszter a beszámolóra reagálva közölte, hogy a "rendszerszintű lehallgatás" szövetségesek között elfogadhatatlan.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/AFP pool/John Thys

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madárka55
2021. június 01. 22:47
Merkel 2013 óta nem tudta elérni az amcsiknál, hogy kiderüljenek a lehallgatásának részletei? Szép kis szövetségi viszony...
NTLLK
2021. június 01. 12:58
Vizsgálhatják, ameddig akarják! A végére megtudják, amit már úgyis tudtak. Vagy, - ami szomorúbb, - tudniuk kellett volna!
Búvár Kund
2021. június 01. 06:40
Minek az embernek ellenség, ha ilyenek a "barátaik" ?
night watch
2021. június 01. 00:26
Ha a google, a facebook, meg a többiek nem zavarják őket, akkor minek izgatják magukat az NSA-n?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!