Iráni atomalku: karnyújtásnyira lehet az egyezmény

2021. május 19. 19:21

Az iráni atomalkuhoz való visszatérést célzó, közvetett amerikai-iráni tárgyalásokat vezető Enrique Mora uniós tisztségviselő szerdán kijelentette: egészen biztos abban, hogy megállapodás születhet az ügyben.

2021. május 19. 19:21
null

Mora szerint biztos lesz megállapodás

 mondta Mora újságíróknak Bécsben a tárgyalások negyedik fordulóját követően. A kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a következő fordulóban megszületik az egyezmény, Mora azt válaszolta: „Nem bocsátkozhatok ilyen jóslatokba. Abba jóslatba viszont igen, hogy  bizonyosan lesz megállapodás”.    

Az orosz delegált is bizakodó

Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet a Twitteren azt írta: a résztvevők érzékelték, hogy történt előrelépés a legutóbbi forduló óta, és "karnyújtásnyira" van egy egyezmény. Uljanov reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a következő forduló lesz az utolsó.    

 

 

A tárgyalások május 7-től folytatódtak Bécsben, a megállapodás részes felei - Irán Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - képviselői egy luxusszállodában találkoztak, miközben az Egyesült Államok képviselői egy közeli szállodában szálltak meg. Irán visszautasította a közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.    

Az iráni főtárgyaló is előrelépésről számolt be

Abbász Aragcsi iráni főtárgyaló az egyeztetések előtt az iráni állami televíziónak azt mondta: „jó előrelépést sikerült elérni a megbeszéléseken, de számos kulcsfontosságú kérdést kell még megvitatni”.    

A Reuters hírügynökség szerint tisztségviselők reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül egyezségre jutni május 21-ig, amikor is lejár az Irán és a NAÜ közötti megállapodás, amely lehetővé teszi az ügynökség számára  az iráni nukleáris tevékenységek nyomon követését. Mora mindazonáltal elmondta, hogy Irán továbbra is tárgyal a NAÜ-vel ennek az egyezménynek a meghosszabbításáról.    

Bécsben április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Az Európai Unió delegációja

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2021. május 19. 22:35
Orbán majd ezt is megvétozza, is kitör a harmadik vh, csak azért hogy nyaljunk izraelnek
I_Isti
2021. május 19. 22:10
Egészen biztos vagyok abban, hogy lesz végleges megállapodás (...). Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, és képesek leszünk megállapodni Ja végleges. Mint a III. Világháború. Annyira. És pont pont úgy is... Nem kevés embert fizetett le ezért az iráni titkosszolgálat...
01234567890
2021. május 19. 19:37
Második München.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!