Enyhítene az Európai Bizottság a keleti vakcinákkal szemben

2021. május 03. 17:32

Az EU az uniós beutazási korlátozások enyhítését javasolja a WHO ajánlásával rendelkező vakcinával beoltottak esetében is.

2021. május 03. 17:32
null

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő hétfőn azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében.

A WHO által elismert vakcinákra terjedne ki a beutazási engedély

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat szerint a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezőknek engedélyezzék a „nem alapvetően szükséges beutazást”, hanem olyanoknak is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát legalább 14 nappal érkezésük előtt megkapták.    

Az utazóknak beoltottságukat a tagállami hatóságok által kiadott tanúsítvánnyal, vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk – húzták alá. 

Amennyiben a tagállamok felszámolják a negatív PCR-teszt bemutatását megkövetelő szabályozást, illetve a beoltottakra vonatkozó karanténkötelezettséget, akkor ezeket a szabályokat az EU-n kívülről érkező, szintén beoltott utazókra is érvényessé kell tenniük.   

A tagországoknak lehetővé kell tenniük az EU-n kívüli országok tanúsítványainak elfogadását is,

de szigorúan kell ellenőrizniük az igazolványok hitelességét, érvényességét és azt, hogy tartalmazzák-e az összes vonatkozó adatot. Lehetővé kell tenniük továbbá, hogy oltott szüleikkel az oltásban nem részesült gyermekek együtt utazhassanak, ha legalább 72 órával korábban kiállított negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A tagállamok az érkezés után további tesztkötelezettséget írhatnak elő – tették hozzá.    

A cél, hogy megelőzzék a vírusmutánsok terjedését

A jelenlegi korlátozások enyhítését az Európai Bizottság az oltási programok előreheladottságára és a globális járványügyi helyzet fejleményeire alapozta. Az uniós szinten összehangolni szükséges mechanizmus

annak kockázatát is csökkenteni kívánja, hogy az aggodalomra okot adó vírusmutációk bejussanak az EU területére.    

Az Európai Unió először tavaly június végén tette közzé azoknak az országoknak a listáját, ahonnan korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba.    

A Nyugat Balkán jól jár, de Kínával folytatódik a huzavona

A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld, és Szingapúr szerepelnek. A listáról korábban lekerült Montenegró és Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.    

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez.

Alapvetően a rendszer szerint az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. A lista alkalmazása jogilag nem kötelező, de egy tagállam nem határozhat úgy, hogy egy  jegyzéken nem szereplő, unión kívüli országra vonatkozóan a többiek beleegyezése nélkül oldja fel a korlátozásokat. 

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2021. május 04. 10:42
Nemrégiben a törpe, hírekben nem szereplő és statisztikailag jelentéktelen, de EU tag és EURO-t használó San Marino gyorsan vett egy marék orosz oltóanyagot. A polgárai nagy részét azzal beoltva az EU oltottsági átlagot pár nap alatt duplázta. Ezért, meg a WHO miatt is valójában már hetek óta biztos , hogy nem lesz semmiféle bürokratikus szelekció a vakcinák között. A magyar ellenzék taktikailag jónak tűnő húzása a már szokásos módon stratégiai kudarc lett. Ha lenne valami értelmes tanácsadójuk akkor már régóta hallgatnának ebben a témakörben és valami olyan dolgot feszegetnének amivel kezdhetnek is valamit. De továbbra is mindent megtesznek a kormányoldal győzelméért.
az ember
2021. május 04. 09:08
Berobbanóban a negyedik hullám, ma 726 az új fertőzöttek száma, hogy baszódjanak meg a magamutogató riogató Zacherek.
olajfa1
2021. május 04. 09:07
A DK aljas hisztizése megint kibukott az igazság takarója alól...
formaegy
2021. május 04. 08:33
Az EB jobb ha kussol! Pénzért több 10 ezer embert öltek! Az EB bandának tömeggyilkosságért bíróság előtt kell felelnie, nem utolsó sorban, hogy ezt mind pénzért! tették!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!