A világörökség része lehet a csíksomlyói búcsú

2021. május 28. 13:51

Folynak az egyeztetések a különböző intézményekkel, 2022 elejére elkészül a szükséges dokumentáció.

2021. május 28. 13:51
null

2022 év elejére készülhet el az a pályázat, amely révén az UNESCO világörökségi listájára terjesztenék fel a csíksomlyói búcsút, számol be a Krónika. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője szerint elkezdték a munkát Demeter Andrással, a kulturális minisztérium államtitkárával, most a tárgyalás következik a ferences renddel, Csíkszereda önkormányzatával és mindazzal a tizenhat intézménnyel és civil szervezettel, melyek ennek a projektnek a részét képezik.

Nem először csinálják, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök minisztersége idején megpróbálkoztak a felterjesztéssel, de akkor 2016-ban nem állt ki teljes mellszélességgel a Dacian Cioloş vezette kormány képviselője. Az UNESCO testülete formai hibát talált a dossziéban, melyet a felterjesztő kérésére később ki lehetett volna egészíteni. Románia azonban nem élt a lehetőséggel.

Ezúttal nem lehet hasonló esetre számítani, mert a pünkösdi zarándoklat felterjesztése a kormányprogram része, tehát a kormányzati partnerek is vállalták ennek támogatását.

Fotó: Zarándokok a csíksomlyói búcsú szentmiséjének helyszínén, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2021. május 22-én.MTI/Veres Nándor

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. május 29. 15:48
környezetpusztítás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!