Szijjártó Péter: Reméljük, hogy Afganisztán nem válik migrációs kibocsátó országgá

2021. április 14. 18:19

Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében – nyilatkozta Szijjártó Péter szerdán.

2021. április 14. 18:19
null

A tárcavezető azt mondta: egyetért azzal a megközelítéssel, hogy az együttes bevonulást együttes, egyidejű kivonulásnak kell követni, amennyiben megszületik a döntés arról, hogy a NATO erők kivonulnak Afganisztánból. Tájékoztatása szerint korábban

Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.    

Szijjártó Péter fontosnak tartotta, hogy a szerdai rendkívüli NATO-értekezleten olyan döntés szülessen, amelynek nyomán az elmúlt húsz év erőfeszítései és áldozatai nem vesznek kárba.    

Garanciák kellenek, hogy nem tér vissza a terror Afganisztánba

Úgy fogalmazott: szeretné, ha garanciák születnének arra, hogy Afganisztán a kivonulás után nem lesz ismételten a terrorizmus melegágya, és nem lesz azonnal egy komoly migrációs kibocsátó ország. Ugyanis ha Afganisztán visszaesik egy komoly terrorfenyegetettségbe, százezrek vagy milliók indulhatnak meg újra az országból – mondta.    

A külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy azok az országok, amelyek határosak Afganisztánnal, és eddig is hajlottak együttműködésre a NATO-val – például

Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tadzsikisztán – kapjanak támogatást határaik védelmére.   

Hozzátette: fontos lesz valamifajta együttműködést felépíteni Iránnal is annak érdekében, hogy ne indulhassanak meg az országon keresztül az illegális migránsok Európa irányába.    

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Afganisztán biztonsága sokkal több szálon és sokkal közvetlenebbül függ össze az európai biztonsággal, mint gondolnánk.

Az európai NATO-szövetségeseknek is fontosak a garanciák arra, hogy az afganisztáni kivonulást követően nem emelkedik a korábbi szintre a terrorfenyegetettség és nem indulnak meg illegális migrációs hullámok – jegyezte meg. Kiemelte: Magyarország 2024-ig fenntartja az afgán nemzeti biztonsági és védelmi erők évi 500 ezer dolláros támogatását, hozzájárulva a belső afganisztáni stabilitáshoz. A szerdai rendkívüli NATO értekezleten a Honvédelmi Minisztériumot a tárca honvédelmi államtitkára, Szabó István képviseli.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ben Jeremiah
2021. április 15. 08:59
Nem válik? Pedig de. (Mert nem fogják hagyni, hogy saját független állam legyen.)
Highlander07
2021. április 14. 19:18
Nem, mert már az!
MayorAnna
2021. április 14. 19:09
Péter! - csak nem rákaptál te is a tudatmódosítókra?!
MayorAnna
2021. április 14. 19:07
"Szijjártó Péter: Reméljük, hogy Afganisztán nem válik migrációs kibocsátó országgá..." Ugye, külügyminiszterként ezt a kérdést álnaívnak szántad?-miután sok éve migrációs kibocsátó ország Afganisztán, különben, hogyan tartóztatnának föl itt, nálunk, Magyarországon, onnan jövő kecskebaszó agysebészeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!