ENSZ: Nők milliói továbbra sem rendelkezhetnek szabadon a testükkel

2021. április 14. 09:25

Az afrikai országokat érintő jelentés szerint a koronavírus-járvány következtében rengeteg nő helyzete még rosszabbá vált: rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.   

2021. április 14. 09:25

Több millió nő világszerte továbbra sem rendelkezhet szabadon  saját teste felett, a koronavírus-világjárvány pedig tovább nehezítette a helyzetüket – áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán közzétett, 57, zömében afrikai országot vizsgáló jelentésében. A főleg a szubszaharai térség államaival foglalkozó dokumentum szerint a fiatal lányok és az asszonyok körülbelül fele rendelkezhet szabadon a testével, beleértve a szexuális partner megválasztását és a fogamzásgátlást.

„Mások birtokolják a nők testét”

Natalia Kanem, az UNFPA vezetője felháborítónak nevezte a felmérés eredményeit, hangsúlyozva: ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nők százmillióinak a testét még mindig gyakorlatilag mások birtokolják. Felszólította egyúttal a nemzetközi közösséget, tegyen többet a nemek közti egyenlőségért. A jelentésben hozzáteszik, hogy

a koronavírus-világjárvány következtében rengeteg nő helyzete még rosszabbá vált:

rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.   

A jelentésben, António Guterres ENSZ-főtitkár 2020-ban idézett adataira hivatkozva, kiemelték azt is, hogy jóllehet számos országban alkotmány garantálja a férfiak és nők közti egyenlőséget, az utóbbiak gyakran csak a férfiak által élvezett jogok 75 százalékát tudhatják magukénak.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. április 14. 13:10
A nők szabadon rendelkezhetnek a testükkel, kivéve egy testrészüket, ami mások érdekei alá esik. Ezzel az egy testrészükkel azoknak kell rendelkezniük, akik érdekeit szolgálja e testrészük.
civis72
2021. április 14. 11:32
Vajh , hány filantróp enszes majom jár Thaiföldre kisfiúkat töcskölni
Rasdi
2021. április 14. 11:32
Bármennyire is nehezen felfoghatóak a számomra az írtak, szerintem az ő történelmileg kialakult kultúrájukba kívülről nem nagyon lehet és szabad beavatkozni. Ez elsősorban a gondolkozásuk társadalmi méretű átdolgozását igényli, amit viszont nekik maguknak kell megvívniuk.
zara
2021. április 14. 11:05
psyop szaud arábiában csináljátok a feszültséget nem a keresztények közöt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!