Burmai orvosok kerültek a hadsereg célkeresztjébe

2021. április 14. 19:55

Mianmarban orvosokat ítéltek el, a tüntetők festéket öntenek az utakra, az etnikai lázadók folytatják a harcot.

2021. április 14. 19:55
null

A mianmari katonai rezsim szerdán tizenkilenc orvost ítélt el az államcsíny utáni polgári engedetlenségi akciókban való részvétel miatt, eközben az ellenállás különböző formákban folytatódik az országban: a hatalommal szembenállók a meggyilkolt emberek vérét jelképező vörös festéket öntenek az utakra, az etnikai lázadók pedig hadműveletekkel dacolnak a kormány hadseregével.

Miután a junta február elsején magához ragadta a hatalmat, orvosok, nővérek, orvostanhallgatók csoportosan vonultak az utcára a többi tüntetővel együtt, hogy követeljék a megszakadt demokratikus folyamat továbbvitelét.

A tizenkilenc orvos ellen azzal a váddal hoztak most ítéletet, hogy polgári engedetlenségi mozgalomban vettek részt „az államigazgatás működésének akadályozása céljával”.    

Az orvosok nem először kerülnek a puccsisták célkeresztjébe

A hónap elején az ország második legnagyobb városában, Mandalayban riasztó gránátokkal és fegyverekkel akadályozták meg az orvosok tiltakozó megmozdulását, négyet közülük őrizetbe vettek.    

A hírügynökségi jelentések szerint a két hónapja puccsal hatalomra került katonai kormányzat letartóztatási parancsot adott ki mintegy száz olyan ember ellen, aki az irodalom, a film- és képzőművészet, a zenei élet és az újságírás területén tevékenykedik, őket azért vonják felelősségre, mert – a hatóságok megfogalmazása szerint –

Az országban eközben a társadalom különböző csoportjai továbbra is a maguk lehetőségei szerint szállnak szembe a hatlommal. Civilek csoportjai szerdán vörös festéket fröccsentettek az ország útjaira, a kormányhivatalok elé, így emlékeztetve a halálos áldozatok kiontott vérére. A puccs óta összesen 714 ember lelte halálát a tiltakozások elleni fegyveres fellépés következtében. A tüntetők bojkottálják az ország legfontosabb eseménysorozatának számító újévi, a keddtől péntekig tartó Thindzsan-ünnepségeket.    

Fokozódtak a harcok a nemzetiségek lakta területeken

Az utóbbi napokban fokozódtak a harcok a kacsin kisebbség gerillacsoportjai és a hadsereg között, miután március 25-én a Kacsini Függetlenségi Hadsereg (KIA) nevű lázadócsoport hatalmába kerített a kínai határ közelében egy katonai támaszpontot. Gerillaforrások szerint a kormányerők szombatól folyamatosan hajtottak végre támadásokat a lázadók ellen, hogy megpróbálják visszaszerezni a bázist. Mintegy háromezer falusi menekült el néhány napja a délkelet-mianmari Kacsin államból a szomszédos Thaiföldre.    

A hadsereg ugyancsak jelentős erőkkel támadja az ország keleti részén a karen etnikum gerillaszervezet által ellenőrzött területeket.

Mivel a harcok a civil lakosságot is sújtják, több mint 24 ezer ember volt kénytelen elmenekülni a mianmari hadsereg légi és szárazföldi támadásai elől. Mianmarban szűnni nem akaró tüntetések zajlanak azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

(MTI/AP/Reuters/EFE)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 15. 17:01
"puccsisták" Szép szó. Hányszor használta ezt a szót az MTI az Ukrajnában történtekre vonatkozólag? Az MTI nem hírügynökség már, hanem csupán propagandistacég.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. április 15. 11:30
Érdekesek az itteni kommentelők is, akik tapsikolnak, hogy egy tetvedék diktatúra irtja a saját népét a túlélése érdekében. Ti megtapsoltátok volna Kádárt is '56-ban, barmok.
Robur
2021. április 14. 23:13
És a magyar jobberkék, ezeknek a nyomiknak a faszát szopja.
civis72
2021. április 14. 20:13
Én szeretem az orvoskat.. ott van pl ...J. Mengele ..orvosnak lenni garancia a jóemberségre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!