Az eddigi legrégebbi hajót találták meg a Boden-tóban

2021. április 01. 19:24

Több mint 4000 éves, minden korábbinál régebbi csónakra bukkantak a Boden-tóban.

2021. április 01. 19:24
null

A tudósok remélik, hogy az „őshajó” új ismeretekkel szolgál a csónakok és hajók történelméről és a kőkorszaki vagy kora bronzkori életről a vizek partján.

A következő hetekben emelik ki a különleges fa ereklyét. A több mint nyolc méter hosszú monoxylon szakértők becslései szerint az időszámítás előtti 24-23. évszázadból származik. A kifejezés eredendően egy darab fatörzsből kimélyített, az elején vagy mindkét végén hegyes vízi járművet jelöl.

Közlekedés és halászat

„A lelet alapján elsőként lehet bizonyítani, hogy a tavat ekkoriban közlekedési vagy halászati célra használták” – mondta Wolfgang Reimer, a stuttgarti regionális kormányhivatal vezetője.

A most felfedezett ladik Katrin Schütz baden-württembergi gazdasági államtitkár szerint a legrégebbi vízi közlekedési eszköz, melyet eddig a Boden-tóban találtak. Rejtély, hogy miért épp ezen a helyen süllyedt el a hajó. A kiemelt járművet éveken át tartó finom munkával fogják restaurálni és konzerválni.

Mi az a monoxylon?

A Boden-tó bajorországi részén három évvel ezelőtt találtak egy tölgyből készült monoxylont. Míg azonban azt egy darabban tudták felszínre hozni, a mostani esetben ez a Seerhein, a Rajna Boden-tóba ömlő egyik mellékfolyója miatt nem lehetséges, a fa ugyanis túl puha és törékeny.

A víz alatti régészek közlése szerint a monoxylon orra hiányzik. A hársfából készült hajótest 8,56 méter hosszú, legszélesebb része 81 centiméteres. Ezzel ez lehet a legteljesebb állapotban megőrződött prehisztorikus vízi jármű. A monoxylonok az emberiség legrégebbi vízi járművei közé tartoznak, elsősorban tóparti településeken alkalmazták őket.

Korábbi leletek

A Boden-tó rendkívül gazdag régészeti kincsekben. Több mint hetven cölöpfalu maradványait találták már meg a vízben és a lápban. Ezeket kő- és bronzkori vadászok és halászok építették. A tó több mint 110 lelőhelye az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. április 03. 19:39
Érdekes.
kolozsv
2021. április 02. 10:51
A Tóváros őse... .
mokány
2021. április 02. 09:00
Özönvíz előtti ?
annamanna
2021. április 02. 08:18
Rendkívül érdekes, hogy a vizes-mocsaras élőhelyek mennyire fontosak voltak az emberiség korai történetében, ezeket az emberek egyáltalán nem kerülték el, hanem pont hogy előszeretettel választották, még akkor is, ha sok nehézséget okozott. A wikin van egy kép, amin a helyi, bronzkori építmények rekonstrukciói vannak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Pfahlbauten_Unteruhldingen_2005_05.jpg Nem tűnik a legjobb választásnak ennyire a vízre települni, de valamiért mégis így döntöttek a korabeli emberek. (Ez Fehérvár miatt érdekes - vajon Géza miért választott egy mocsaras területet királyi központnak?) Az pedig különösen érdekes, hogy a Sváb-Alpokból került elő az emberiség legrégibb figurális ábrázolása, a 42 ezer éves Oroszlánember szobrocska (és máris meghökkentően profi színvonalú alkotás). Összességében rendkívül elgondolkodtató, hogy Európában milyen régen és milyen technikai színvonalon élő népek éltek, mert nekem egyáltalán nem úgy tűnik, mintha valami periférikus, későn belakott, primitív, hideg élettér lett volna. Pl hogy a francba voltak olyan dagik a paleolit nők, akiket több száz figurán megtaláltak? Min tudtak így elhízni "paleolit diéta" mellett? Ezekből a szobrocskákból is az a legszebb, amit Alsó-Ausztriában találtak. 3000 éve már korabeli kereskedők bronzot szállítottak Ausztriából Dániába, azért ez elképesztő. És csalánból is "tökéletes" szövetet szőttek. Ötzinek a sok dizájnos cucca közül számomra az egyik legmeglepőbb, hogy keretes hátizsákja volt. És azt is az Alpokban találták meg. De a nyugatiak mindent LOPTAK!! Abból lettek gazdagok! A nyugatiak HÜLYÉK! Mindent mi találtunk fel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!