Amerika két hadihajót vezényel a Fekete-tengerre

2021. április 09. 14:40

Az Egyesült Államok tájékoztatta Ankarát, hogy a jövő héten a Fekete-tengerre küldi két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül – közölték pénteken török külügyminisztériumi források.

2021. április 09. 14:40
null

„Tizenöt nappal ezelőtt diplomáciai csatornákon keresztül arról tájékoztattak minket, hogy a montreux-i egyezménynek megfelelően két amerikai hadihajót küldenek a Fekete-tengerre” – írták. Az 1936-ban aláírt montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény az, amely szavatolja Törökországnak a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait, valamint szabályozza a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét.    

A török közlés szerint az egyik amerikai hadihajó április 14-én, a másik április 15-én érkezik majd a Fekete-tengerre.

Visszatérésük előreláthatólag május 4-én, illetve május 5-én várható. Az amerikai lépés előzményeként a kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.    

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím félszigetre.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget. Washington mellett Németország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Jesse Monford

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2021. április 10. 16:59
A föld legaljasabb terroristái az USA megkezdte a végső tömeggyilkosságát! Elindította a világháborút! Az ő fejükre kellene egy kib...tt atomot dobni, hogy végre béke legyen.
brekker
2021. április 09. 23:17
Nem sok idő, és szétesik ez a szar is ugyanúgy, mint a Szovjetunió. Addig kell kibírni.
Kara kán
2021. április 09. 22:16
Ezekkel a hírekkel csak egy baj van: Soha nem esik szó arról, hogy Ukrajna mennyi katonát vont össze a két szakadár köztársaság határán, illetve milyen fegyverkezést folytat. Mert ha Ukrajna fegyverkezik, mint az állat, akkor arra Oroszországnak válaszolnia kell. Egyébként a jelenlegi és a korábbi ukrán vezetés elnyomó, kizsákmányoló politikát folytat a nemzetiségekkel szemben, még a népirtástól sem riad vissza.
123321
2021. április 09. 17:18
Látványosan szenvednek. Felizzott az amerikai pénznyomtató a fényességes nyugaton. Jön az infláció és az adóemlés. De honnan van a pénz "infrastructure :,D" -re!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!