Ryszard Legutko: Európa konzervatív politikusai letették a fegyvert

2021. március 08. 12:13

Ryszard Legutko szerint Európa politikai fősodra valójában kommunista agendát hajt végre, amelynek részeredménye, hogy Európa mára elszigetelte magát saját hagyományaitól.

2021. március 08. 12:13
null

A Le Figarónak adott interjújában Ryszard Legutko professzor, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője a nemzetállamok gyengüléséről, az egységes európai identitásról és az európai társadalmak átformálódásáról beszélt. Az interjú apropójául a filozófus-politikus februárban megjelent legújabb, The Demon in Democracy: Totalitarian Temptations in Free Societies (A demokráciában lakozó démon: a szabad társadalmakat fenyegető totalitárius csábítások) című könyve szolgált. Művében Legutko a nyugati liberális demokráciákban való mély kiábrándultságának ad hangot, emellett állítja, hogy a liberális demokráciák és a kommunizmus számos tekintetben hasonlítanak egymásra.

Az első dolog, amely figyelmemet felkeltette az a meleg fogadtatás volt, amelyben a kommunista rezsim korábbi vezetőit a rendszerváltást követően átalakult Lengyelország és az Európai Unió közélete részesítette.” - számol be az interjúban Legutko, aki szerint úgyszintén szembeötlő az is, hogy annak idején konzervatív antikommunista politikusként mégis mellőzöttséget kényszerült átélni a rendszerváltás utáni Lengyelországban.

Az Európai Parlamentben a kommunisták a politikai fősodor részei! Hiába hordta be az országba a korábbi miniszterelnök Leszek Miller – korábbi kommunista pártfunkcionárius – zsákszámra a kommunista összeomlás idején a szovjet Politbüro által adományozott pénzt, ma a politikust az européer szemléletmód mintapéldájaként tüntetik fel; mindeközben engem pedig veszélyes külsősként.” - fakadt ki az interjúban Ryszard Legutko.

Legutko beszámol arról is, hogy az európai pártok egyre nagyobb hasonlóságot mutatnak egymással, ezzel együtt pedig egyre karakteresebben azonosulnak a baloldali politikával. A filozófus szerint ennek hátterében minden bizonnyal a baloldali ideológiák 1968-as – forradalmi – sikere állhat a kulturális szférában. Példaként Legutko az európai szocialistákat és a zöldeket (a kommunistákat és a liberálisokat) hozza. Legutko szerint ezt a fajta átrendeződést az okozza, hogy a konzervatívok egész egyszerűen letették a fegyvert.

A lengyel politikus-filozófus állítását a melegházasság intézményének legalizálásán keresztül támasztja alá: Franciaországban a szocialisták bevezették be, Nagy Britanniában a konzervatívok, Németországban pedig a kereszténydemokraták és a szocialisták koalíciója.

Legutko súlyos problémának tartja, hogy

a konzervativizmus hagyományos alapelvei – a család, a vallási hagyományok ereje és jelentősége – egyszerűen eltűntek a politikai palettáról.

A fősodratú politika ugyanis a lépésenkénti társadalomjavítás (social engineering) megszállottjává vált, amely projekt célja, hogy a társadalmat újrastrukturálva egyfajta új európai nemzetté kovácsolja a kontinens társadalmait. Ez Legutko szerint egyfajta új, többé-kevésbé homogén identitást adna a polgároknak; tulajdonképpen egy új embertípust hozva létre, amelynek farvizén a nemzetek  és a nemzeti sajátosságok gyengülésével lehet számolni.

Legutko az interjúban felhívja a figyelmet arra is, hogy a kommunisták mindig is ezt akarták: nevezetesen egy új emberképet létrehozni, amely az „újbeszélt” alkalmazva maga mögött hagyja a szervesen fejlődő nyelveket. E folyamat részeként az emberek mentalitása egyetlen, a való világ jellegzetességeire kevéssé reflektáló ideológia mentén jellemezhető majd. Talán kevéssé meglepő, hogy példaként a filozófus Orwell 1984 című könyvét említi.

A liberálisok úgy döntöttek, hogy kettő helyett ötven nem létezik!” – fakadt ki Legutko – „A mind az 50 nem bevezetésére irányuló szándék mellett következetes törekvések mutatkoznak a meglévő struktúrák felszámolására. Valójában arról van szó, hogy az egyféleséget a sokféleségbe bújtatva hozzák el.” - rögzíti a filozófus.

Legutko szól a Nyugat Lengyelországi „helytartóiról” is. Szerinte a nyugati közösség nagykövetei Varsóban kormányzóként viselkednek, nyíltan kritizálva a lengyel kormányt például az abortusz kapcsán megfogalmazott állásfoglalását illetően – nem törődve azzal, hogy ez szuverenitási kérdés. 

– jegyzi meg a filozófus-politikus, aki szerint visszásnak hat, hogy az európaiak a gyarmati struktúrákat kritizálják, holott Brüsszel hívei ma is gyarmattartóként viselkednek, miközben egyfajta ideológiai agendát hajtanak végre.

Legutko szerint tehát összességében a nyugati civilizáció mély morális és spirituális válságba került, amelynek közepette az emberek kiüresedettnek, és egymástól elidegenedettnek érezhetik magukat. S joggal érezhetik, ugyanis Legutko szerint Európa elvágta saját kultúrájától szigetelte el magát.

Fotó: WIKTOR DABKOWSKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2022. november 23. 17:59
Elnézést, félre ment. T.Péternek írtam.
MZXX
2022. november 23. 17:59
És ha elérik az 50%-ot, akkor már nem te írsz ki népszavazást a burka viseléséről, hanem ő ír ki népszavazást a kereszt levételéről és az európai nők burka viseléséről. És még csak nem is hibáztathatod őket, mert ő nem azért jött ide, hogy a te életformádat élje, ezt mindössze te hitted.
Kvasztics Fedor
2022. november 23. 17:59
Az Európában megjelenő iszlám nem azért jött ide hogy velünk békében éljen. Eljön még az idő, amikor ez a nyugati agymosottak számára is világos lesz. Ahmedék nem lesznek fogékonyak sem a liberalizmusra, sem a demokráciára, nem fogják elismerni az LMBTQ közösséget és a ki tudja hányféle gendert.
simonvitéz
2022. november 23. 17:59
Elolvastam az interjút és nem láttam, hogy Legutko fegyverekről, harcról, háboruról beszélt volna. Ha még az oroszokat emlegette volna, megérteném, hogy ezt mondod. Tudod annak, hogy a szelsőliberális ideológia egyre nagyobb helyet követel ki magának, miközben ugyanez az ideológia a sokszínűség fetisizálása jegyében millioszámra telepíti be Európába a tradicionális elveket valló, leginkább muszlim embereket, katasztrófa lesz a vége. Kb olyan ez, amikor két vonat nyilegyenesen robog szembe egymással a pályán. Előttük a távolban semmi, ezért aztán azt gondolják, a pálya végig ilyen akadálytalan lesz. Pedig dehogy. A jövő Europáját azok fogják meghatározni, akik belakják. Mondjuk személy szerint a legkevésbé sem bánnám, ha az iszlám szolidabb, világiasabb ága meghóditaná Nyugat Európát. Unom már az állandó szövegelésüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!