Berlin megkerülné az Európai Gyógyszerügynökséget az orosz vakcinákért

2021. március 24. 15:56

Berlin azt akarja, hogy Brüsszel tárgyalásokat kezdjen Moszkvával, míg az oltás az EMA jóváhagyására vár – értesült a Politico.

2021. március 24. 15:56
null

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg az európai politika élvonalában, egymásnak feszülni látszik Brüsszel és Berlin. Miközben Thierry Breton a közös piacért felelős uniós biztos két napja azt nyilatkozta, hogy „az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik-vakcinára”, addig Németország ezzel ellenkező módon szintén hetek óta dolgozik azon, hogy az orosz vakcinát beszerezze. Angela Merkel már január végén is hangot adott annak, hogy támogatja az orosz vakcinák beszerzését.

A Politico szerdai értesülései szerint Németország arra kéri az Európai Bizottságot, hogy „amíg folyik az Európai Gyógyszerügynökség részéről az engedélyeztetési eljárás,

– írja a Politico európai kiadása egy meg nem nevezett német képviselőra hivatkozva. 

A Bizottság szóvivője a Politiconak nem volt hajlandó sokkal több részletet elárulni a német kezdeményezésről.

Az köztudott, hogy legalább négy ország kell, amely bejelenti hivatalosan az igényét az orosz vakcinára, hogy a Bizottság érdemi lépéseket tegyen, ez pedig hosszadalmasnak igérkezik továbbra is. 

„Nem mondhatok mást, mint, hogy a tagállamok és a Bizottság együttesen bármikor dönthetnek az oltóanyag-portfólió bővítéséről” – adott kitérő választ a szóvivő a Politico újságírójának. Az újság megjegyzi, hogy az utóbbi hónapokban az európai és orosz kapcsolatok történelmi mélypontra jutottak, így a jelenlegi helyzetben ez a kapcsolatfelvétel egyáltalán nem tűnik egyszerűnek. 

A mostani német javaslat szerint először informálisan

Ezek alapján közbeszerzési eljárást írnának ki, mely során az egyes tagállamok megkapnák az orosz vakcinát egész addig, amíg az EMA nem engedélyezi hivatalosan is a Szputnyik V oltóanyag terjesztését. A közbeszerzés és az engedélyeztetési eljárás ezáltal egymással párhuzamosan futna, ezzel pedig időt spórolnának. 

A hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek meg. Jelenleg Németországon kívül Olaszország jelezte a nagy tagállamok közül, hogy igényt tart orosz vakcinára, de Ausztria is tapogatózik már az orosz hatóságoknál. Az EMA jóváhagyása nélkül eddig hazánk és Szlovákia kezdett el Szputnyik V vakcinával oltani. 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 26. 16:11
Foglaljuk össze ballibsik. Már megint Orbán volt a profi.
Ben Jeremiah
2021. március 25. 07:53
Az vicces lesz, mikor tárgyalnának az oroszokkal, azok meg széttárják a kezüket, sajnos Ivanov úrral kellene tárgyalni, ő az illetékes, de ő az eu által sújtott embargó alatt áll. Mit is tegyünk, mit is tegyünk?
Vasalo
2021. március 25. 07:29
Félö, hogy ez már csak maszatolás. Mire ezt eldöntenék, és az oroszokkal, lehet, hogy meg is egyeznének, már felesleges lesz az egész. Az oroszok sem tudnak ma már julius elött szállitani, közben meg talán végre elindul több europai gyárban is tömeggyártás. Semmi más ma már az egész hir csak hamis propaganda, talán fenyegetés a nyugati szállitoknak, mint valos lépés. Söder pofázik igy mindennap, de ö is inkább a választási kampányban használja.
luisbathhelena
2021. március 24. 19:29
Szarkenegetés. EURÓPAI szabály hogy bármely tagállam vészhelyzetre hivatkozva engedélyezhet BÁRMILYEN gyógyszert az EMA kihagyásával is. Hozzánk is így kerül az orosz meg kínai. A felelősség a tagállamé. Szóval bármilyen időhúzás a németeknél az politikai, nem szakmai kérdés, mert a szabályok világosak: NEM kell az EMA-ra várni, van legális lehetőség nélküle behozni bármit. Mellesleg az a vicc hogy maga az adminisztratív eljárás, a kérdések stb. TÖK ugyanaz mint az EMA-é, csak nemzeti nyelven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!