Kárpátalját igérte a Szputnyik V-ért Igor Matovic: Kijev behívta a szlovák ügyvivőt

2021. március 04. 18:09

Diplomáciai problémát okozott Igor Matovic szlovák kormányfő viccnek szánt keddi kijelentése az egyik pozsonyi kereskedelmi rádióban – jelentette csütörtökön a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

2021. március 04. 18:09
null

 A kormányfő a Rádio Express szerkesztőjének kérdésére, mit is ígért Szlovákia Moszkvának az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináért, viccnek szánva azt mondta: „Kárpátalját”. Majd hozzátette: „Természetesen semmit... Csak igyekeztem megszerezni a vakcinát.”   

Viccnek szánta a szlovák kormányfő

Matovic hétfőn jelentette be, hogy Szlovákia megvásárolt kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát,

s az első szállítmány meg is érkezett Kassára. Az orosz féllel koalíciós partnereinek tudta nélkül megkötött szerződés belpolitikai vihart kavart, a Rádio Express is e lépésről kérdezte a szlovák miniszterelnököt.    

Igor Matovic könnyed hangvételű megjegyzése azonban nem talált megértésre Kijevben.

Kijevben nem nevettek

Az ukrán külügyminisztérium szerdán bekérette Matús Korbu szlovák ügyvivőt, tiltakozott a kijelentés ellen, és hivatalos bocsánatkérést követelt Szlovákiától.    

Kijev nyilatkozata szerint Matovic kijelentése „egyértelműen elfogadhatatlan, negatívan befolyásolja az ukrán-szlovák kapcsolatokat, és sértő az orosz agressziótól szenvedő ukrán nép számára”. Az ukrán külügyminisztérium ezért hivatalos bocsánatkérést követel a szlovák kormányfőtől.   

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter ezt követően felhívta ukrán partnerét, és

hivatalosan elnézést kért Dmitrij Kulebától a szlovák kormányfő nem megfelelő kijelentéséért

– közölte a szlovák diplomácia vezetője a közösségi hálón.

Igor Matovics a közösségi médiában kért elnézést

Igor Matovic csak csütörtökön a közösségi hálón megjelent bejegyzésében kért bocsánatot szavaiért. Elismerte, hogy reagálása nem volt helyes. „Szlovákia viszonyulása Ukrajna területi egységéhez mindig nagyon világos volt. A nemzetközi jog betartása elkerülhetetlen. Elnézést kérek minden ukrántól a nem megfelelő reagálásomért, amely alááshatta igazságos igyekezetüket” – írta Matovic bejegyzésében.

 

 

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 07. 09:43
Kárpátalja soha nemvolt szlovák. Egyébként pld.Pozsony sem.
Harangláb
2021. március 04. 21:39
Ezeknek az ukránoknak nincsen semmi humorérzékük, szerintem jó poén volt, és azonnal tisztázta is...
mokány
2021. március 04. 21:19
Vicc: "Ki mit ad a pozsonyi emlékműhöz?" Magyarország a telket adta hozzá.
tacsi90
2021. március 04. 21:08
nesze nektek V4-ek illibernyákok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!