Folytatódik a csörte a szlovén kormány és az állami hírügynökség között

2021. március 01. 21:37

Az STA szlovén állami hírügynökség korlátozta a kormányzati intézmények hozzáférését híreihez.

2021. március 01. 21:37
null

Igor Zorcic, a parlament elnöke úgy vélte: eljött az idő, hogy az ügyet az STA bírósági úton oldja meg, ha a politika erre nem képes.  Az UKOM tavaly decemberben tájékoztatta a kormányt, hogy nem tudja teljesíteni a szlovén hírügynökséggel kötött szerződést 2020-ban, és 2021-re sem tud szerződést kötni vele, mert a hírügynökség igazgatója, Bojan Veselinovic nem adta át azt a dokumentációt, amely lehetővé tenné az állami hozzájárulás folyósítását. Az STA többször is tudatta, hogy a törvényeknek megfelelően válaszolt az UKOM által felvetett kérdésekre, de részletesebben csak a kormánynak tartozik beszámolóval.

Az állam képviseletében az UKOM évente köt szerződést a hírügynökséggel, és havonta utalja át a működéséhez szükséges összeget. Ez 2020-ra kétmillió euró volt, további kétmillió euró bevételt üzleti tevékenységből szerzett az STA. Az UKOM a tavalyi utolsó negyedév támogatásait egészen januárig visszatartotta, míg a kormány ideiglenesen jóvá nem hagyta a hátralék folyósítását. Ugyanis az év végén a kormány hetedik gazdaságösztönző csomagját, amelyet a parlament is elfogadott, az egyik koalíciós partner, a Modern Közép Párt (SMC) nyomására kiegészítették egy jogszabállyal, amelynek értelmében az STA-nak meg kellett kapnia a visszatartott összeget, de a döntés csak a múlt évre vonatkozott.

Miután az ország függetlenné válása után az állam megalapította a szlovén hírügynökséget, a kormány olyan szerződést írt alá a STA-val, amely szerint az lehetővé tette a kormányzati intézmények számára, hogy azok teljeskörűen hozzáférjenek az ügynökség híreihez, nem csupán a nyilvánosság számára is elérhető, szűkebb ingyenes hírfolyamhoz. Az UKOM azonban az idei évre nem kötött új szerződést az STA-val, sem a törvény által előírt közszolgáltatásra, sem az STA híreihez való kereskedelmi hozzáférésre a kormányzati intézmények számára.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2021. március 02. 05:05
STA=MTI?
VeJoLa
2021. március 01. 23:11
Ott meg indul majd a freeSTA?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!