Épül a török-kínai szövetség: az ujgurok kitelepítéstől tartanak

2021. március 25. 16:04

Törökországban tárgyalt a kínai külügyminiszter, ujgurok tüntettek a látogatás ellen.

2021. március 25. 16:04
null

Vang Ji kínai külügyminiszter török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, majd Recep Tayyip Erdogan elnökkel tárgyalt csütörtökön Ankarában, miközben Isztambulban az ujgur közösség több száz tagja tüntetett a látogatás ellen. A TRT Haber török állami hírtelevízió beszámolója szerint Vang Ji a kétoldalú kapcsolatokról, illetve aktuális regionális és nemzetközi témákról folytatott eszmecserét tárgyalópartnereivel.    

Cavusoglu a megbeszélést követően a Twitteren azt írta, hogy Ankara és Peking fokozni fogja együttműködését a koronavírus-járvány elleni harcot és a vakcinabeszerzéseket illetően.

Hozzátette: kifejezte kínai kollégájának a török vezetés érzékenységét és gondolatait az ujgurokra vonatkozóan, akiket türk népcsoportnak tartanak.    

 

 

A látogatással párhuzamosan a muszlim vallású, nyugat-kínai ujgur kisebbség Isztambulban működő egyesületei a Beyazit téren tartottak tüntetést.

A résztvevők közül sokan lengették az ujgurok függetlenségét jelképező kék-fehér zászlót, miközben Kína-ellenes szlogeneket skandáltak. A mintegy 40-50 ezer embert számláló törökországi ujgur közösség rendszeresen tart tüntetéseket Isztambulban és Ankarában is.   

A törökországi ujgurokat főként az aggasztja Ankara és Peking kapcsolatában, hogy

a két ország 2017-ben kiadatási egyezményt írt alá, amelynek törökországi ratifikálása szerintük a deportálásukhoz vezetne.

Peking és Ankara tagadja, hogy a megállapodásnak ilyen célja volna. A közösség félelmeire ráerősít, hogy a 83 milliós Törökország a koronavírus elleni oltási kampányban a közelmúltig kizárólag kínai vakcinát használt, a Sinovac Biotech gyógyszergyártó CoronaVac nevű készítményét, és a lakosság túlnyomó többségét is ezzel a tervezi beoltani. Ankara kedden és szerdán kapott először az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle vakcinából, eddig összesen 1,4 millió adagot.    

Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó

mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket tartanak fogva átnevelőtáborokban a kínai hatóságok

az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Az érintetteket kényszermunkának és sterilizációnak vetik alá, továbbá erőszakos módszerekkel próbálják átalakítani politikai gondolkodásukat, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre kötelezzék őket. A pekingi vezetés ezt tagadja, szerintük az ujgurokat valójában szakképző központokban képezik egyebek között a vallási szélsőségesség elleni harc céljából.

(MTI)

Fotó: Mevlüt Cavusoglu, Twitter

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. március 26. 15:53
Ha valakinek egy kavics nyomja a lábát, az eltávolítja a kavicsot a cipőjéből. A kavics megpuhításával nem szoktak foglalkozni. A szituációt nézhetem a valaki, vagy a kavics szempontjából is. Végül a valaki tesz valamit.
tintapaca
2021. március 25. 16:44
A mohamedánok-arabok, már 732-ben megtámadták a nyugat kínai területeket, és katonai győzelmet arattak a kínai császári csapatok felett. Ezt követően a kínaiak visszavonultak,de azért jól-rosszul ellenőrizték az északi selyem utat. A területet a tibeti birodalom is ellenőrizte. Az ujgurok nem rokonaink, pechjükre az Altáj-Tiensan keleti részén rekedtek, és nomád életmódot folytattak és folytatnak ma is. Ebből következően szegények és elmaradottak, a mai modernizációnak ellenállnak, mert a mohamedán vallás és a nemzetségi társadalmi kötelékek nem összeegyeztethetők a kínai állam berendezkedésével. Aki a hasonló problémakört igazán meg akarja ismerni, és nem a divatos emberi jogi szempontok szerint, felszínesen gondolkodik, annak ajánlom Az első tanító c. filmet, amely - lehet, hogy némileg túlzó módon -, de megmutatta, hogyan ütköztek az elmaradott, még feudálisnak sem nevezhető mohamedán, nomád társadalom képviselői a modern tudást képviselő fiatal tanítóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!