Az eltörléskultúrától félti a fiatal írókat a Nobel-díjas Ishiguro

2021. március 01. 09:19

A szélsőbalos megtorlástól, a cancel culture-től félve vannak olyanok, akik nem merik megírni azt, amit szerettek volna.

2021. március 01. 09:19
null

Öncenzúra akadályozhatja a fiatal írók munkáját – mondta a Nobel-díjas író, Sir Kazuo Ishiguro a BBC-nek adott interjújában. A Napok romjai és a Ne engedj el... című könyvek japán-brit szerzője arról beszélt, hogy szerinte a félelem légköre miatt vannak olyanok, akik nem merik megírni azt, amit szerettek volna, mert félnek attól, hogy lincselő tömegek szállnak majd rájuk. Az író félti a fiatal írókat, nehogy öncenzúrázzák magukat, vagy ne merjenek olyan nézőpontokból, témákról írni, melyek kívül esnek a közvetlen tapasztalataikon. Attól tart, hogy a fiatal írók pályája és hírneve még jóval sérülékenyebb, és nem akarnak majd kockázatot vállalni.

Kazuo azért is hozhatta fel ezeket a témákat, mert az utóbbi időben több hasonló vita is zajlott a brit kulturális életben, többek között JK Rowling megszólalásai is komoly botrányokhoz vezettek. Mint ismert, J. K. Rowling, a Harry Potter meglehetősen balliberális gondolkodású, feminista szerzője például azért számít ma transzfóbnak, mert szerinte menstruálni csak nők tudnak. A 66 éves Ishiguro ugyanakkor elmondta: nem tart attól, hogy őt is 'cancel'-olják, azaz a szélsőbalos felháborodás hatására kihátrálnának mögüle a kiadók és az irodalmi szervezetek. Viszonylag védett helyzetben van, hiszen ő már egy befutott, idősebb író, mondta.

Fotó: MTI

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2021. március 01. 15:57
A lincskultúra nem kultúra, egyszerűen lincselés. A társadalmi kirekesztés egyik legnyilvánvalóbb és legocsmányabb módja.
duzur
2021. március 01. 12:21
Az eltörléskulturát én is élvezem itt, amikor törlik a válaszokat, amik nekem jönnek. De legalább az az automata még müködik, mely mindent rosszal, amit írok :-) Amilyen makacs vagyok, még mindig nem vadászok az elismerésre. Jó, ha egyáltalán értik amire utalok...
Akitlosz
2021. március 01. 11:42
J. K. Rowling gazdag így ő már azt mond, amit akar. Viszont egy szegény író, aki az írásból szeretne megélni nem. Nem fogja tudni kiadatni a könyvét, ha az "értékrendje" eltér a kiadókétól.
Knerten
2021. március 01. 11:32
Csípem a japánokat. Az egyetlen Európán kívüli kultúra, amelyet - hibáival együtt - tisztelni tudok. És az egyetlen olyan, amiből nekünk európaiaknak lenne mit tanulnunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!