Vasútat építenek Hegyi-Karabahon át az azeri exklávéba

2021. február 15. 14:03

Megkezdődött a vasútvonal építése az azeri ellenőrzés alá visszakerült területeken.

2021. február 15. 14:03
null

Ilham Alijev államfő „vezényszavára” megkezdődtek a vasútépítési munkálatok a Fizulinszki járásban. A száz kilométer hosszú vasútútvonal Azerbajdzsánt köti majd össze az Örményországgal, Iránnal és Törökországgal határos Nahicseván azeri exklávéval. A munkálatok két évet vesznek igénybe.    

Aliyev szerint a vasútvonalnak hatalmas stratégiai jelentősége van, hosszú szünet után

ismét lesz vasúti összeköttetés Azerbajdzsán és a szerves részét képező Nahicseván Autonóm Köztársaság között.

Ezzel megvalósul Baku stratégiai, gazdasági és politikai célkitűzése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vasútvonal összeköti majd Azerbajdzsánt Törökországgal is, és minden térségbeli ország használhatja majd. Az azeri elnök szerint ezzel párhuzamosan felépülhet az Oroszországot Örményországgal összekötő, azeri területen áthaladó vasútvonal, illetve

Nahicseván területén át összeköthető lesz Oroszország és Irán, továbbá Örményország és Irán, emellett létrejön a vasúti összeköttetés Oroszország és Törökország között.    

A térségbeli közlekedés fejlesztéséről január közepén adott ki közös nyilatkozatott moszkvai tárgyalásai után Vlagyimir Putyin orosz elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Aliyev. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.    

Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

Az azeri hadsereg a megállapodás szerint megtarthatja az enklávé déli részén visszafoglalt területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város –, számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá, a katonai sikerek pedig rákényszerítették Örményországot arra, hogy visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. február 16. 10:15
Balta gyár, nem lesz arra?
Senki Alfonz
2021. február 15. 15:14
Nem mellékes kérdés: milyen lesz a nyomtáv????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!