Blinken: Amerika kiáll az emberi jogokért az ujgurok esetében is

2021. február 06. 07:00

Blinken leszögezte: országa azon fog dolgozni szövetségeseivel együtt, hogy felelősségre vonják Kínát az indiai-csendes-óceáni térség stabilitásának például a Tajvani-szorosban tapasztalható veszélyeztetése miatt.

2021. február 06. 07:00

„Az Egyesült Államok határozottan ki fog állni az emberi jogok és a demokratikus értékek védelméért világszerte, így a kínai Hszincsiang tartományban, Tibetben és Hongkongban is” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával folytatott pénteki telefonbeszélgetésében.

Blinken leszögezte: országa azon fog dolgozni szövetségeseivel együtt, hogy felelősségre vonják Kínát az indiai-csendes-óceáni térség stabilitásának például a Tajvani-szorosban tapasztalható veszélyeztetése miatt. „Világosan megmondtam, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni nemzeti érdekeit, illetve küzdeni fog demokratikus értékeiért és felelősségre vonja Pekinget a nemzetközi rendszer szabályainak minden megsértése miatt” – írta Blinken a Twitteren.   

Az amerikai diplomácia vezetője végül felszólította Pekinget, hogy csatlakozzon a nemzetközi közösséghez, és ítélje el a mianmari katonai puccsot. Jang Jie-csi Kína első számú diplomatája, jelenleg Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadója, míg korábban országa külügyminisztere volt. Antony Blinken már január 19-i szenátusi meghallgatásán is kemény álláspontot képviselt Kínával kapcsolatban, és közölte, Donald Trump előző amerikai elnök kormányzatának abban igaza volt, hogy határozottabb fellépésre van szükség.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dobrevne
2021. február 07. 08:10
Igen, ez így van. A háború szaga lengi be a levegőt. Amerika ráadásul nem csak a japán származású lakosaival volt ilyen kedves, 60 évvel ezelőtt még a fekák csak a hátsó ülésen utazhattak a buszon és elég sok szolgáltató helyre a “whites only” felirat volt kitéve
1Szkeptikus
2021. február 06. 14:07
Hát ha nekem tanácsot osztanak, akkor megnézem hogy honnan jött. Csak annyit mondanék: foglalkozz a saját problámáiddal.
civis72
2021. február 06. 13:48
Kemény csávó ez a Bidé... két nap alatt befenyítette a ruszkikat meg Kínát... biztos lefosták a bokájukat...a röhögéstől
Magyarok Pásztora
2021. február 06. 13:44
Majd ha kiállnak az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki magyarok ügyében is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!