Ukrajna sürgeti a NATO-t a csatlakozás ügyében

2021. február 25. 17:05

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akivel közölte, hogy a szövetségbeli tagságra vonatkozó cselekvési terv megszerzése Ukrajna közvetlen célja – számoltak be ukrán hírportálok az államfő Twitter-üzenetére hivatkozva.

2021. február 25. 17:05
null

„Öröm volt azt hallani Jens Stoltenberg főtitkártól, hogy a NATO kapui nyitva vannak Ukrajna előtt. Hálás vagyok, hogy Ön személyesen és a NATO is támogat minket a NATO-tagságra való törekvésünkben. Közvetlen célunk a MAP (a tagsági cselevési terv). Komolyan vesszük a reformokat, mert ezek elsősorban a védelmi szektorunkat javítják” – írta Zelenszkij a Twitteren a telefonbeszélgetés után.

 

 

Hozzáfűzte, hogy Ukrajna erősíti hadseregét, egyben folyamatosan törekszik haderejét NATO-kompatibilissá tenni, továbbá megosztja tapasztalatait, együttműködik a szövetséggel, erősíti a stratégiai partnerséget és a barátságot.      

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Stoltenberg a megbeszélés során ismételten emlékeztette Zelenszkijt a reformok fontosságára. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a NATO főtitkára már február 9-én hangsúlyozta: Ukrajna közeledése a NATO-tagsághoz nagymértékben függ a reformok sikerétől.

 

 

Kiemelte, hogy Ukrajnának elsősorban a demokratikus intézményeket kell megerősíteni, fel kell vennie a küzdelmet a korrupcióval szemben, és demokratikus politikai ellenőrzést kell bevezetnie fegyveres erői felett. A Jevropejszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ugyancsak február 9-én Brüsszelben, a NATO főtitkárával folytatott találkozója után azt mondta: Kijev számít arra, hogy Ukrajna Georgiával egyszerre kaphatja meg a tagsági cselekvési tervet. Smihal kifejtette, hogy ez része Ukrajna rövidtávú stratégiájának. Aláhúzta, hogy a NATO-tagság fontos prioritás Ukrajna számára, és emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmányba is belefoglalták az atlanti szövetséghez való csatlakozás szándékát.

(MTI)

Fotó: Volodimir Zelenszkij, Twitter

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. február 26. 18:28
B@szogassátok tovább a magyarokat Kárpátalján és a magyar kormány megvétózza a felvételt. Már ameddig Orbánék vannak kormányon.
Mr. Tommy Lee
2021. február 25. 20:54
No fuckin' way!!!
pitypang1125
2021. február 25. 20:03
Ahoz az Oroszoknak is lesz egy két szava. Mire aláírnátok a csatlakozási szerződést, Putyin már Kijevben inná a vodkáját a tábornokaikkal. Nagyon hülyék vagytok ha azt hiszitek hogy bár ki is kockáztatna értetek, vagy bár kiért is egy atom háborút.
Zsolt75
2021. február 25. 18:50
Milyen fasza lesz megint az oroszokkal háborúzni, más érdekeiért. Alig várom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!