Újabb halálos áldozatai vannak a mianmari konfliktusnak

2021. február 28. 09:16

Nem csitulnak az indulatok azt követően, hogy a hadsereg puccsot hajtott végre a kormányzat ellen.

2021. február 28. 09:16
null

A mianmari rendőrség megölt két tüntetőt, és sokakat megsebesített vasárnap a tüntetések oszlatásakor, két városban – közölték helyi források.

Kjav Htike politikus arról számolt be, hogy az ország déli részén fekvő Davei városban a rendőrség tüzet nyitott a tiltakozókra. Egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az értesülést megerősítette a The Dawei Watch című helyi média, amely szerint legalább egy ember életét vesztette és több mint egytucatnyian megsebesültek. A rendőrség az ország legnépesebb fővárosában, Rangúnban is rálőtt a tüntetőkre. Egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy a kórházba mellkasi lőtt sebbel szállítottak egy embert, aki később meghalt. Az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve. Szemtanúk szerint a rendőrök hanggránátokkal is oszlattak Rangúnban. A rendőrség és a katonai kormányzat nem reagált a sajtó megkeresésére az ügyben.    

A délkelet-ázsiai országban egyhónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van.    

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé történő haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. február 28. 12:32
A "demokrácia" csak színjáték. Nem a többségé, hanem egy szűk, önmagát "politikai elitnek" nevező társaságé a hatalom. A kormány és a parlament dönt közügyekben, ugyan nem a többség. Az egész mai "demokrácia" éppen arra van kitalálva, hogy hogyan biztosítsa egy igen szűk kisebbség uralmát a nép felett. Hogy a nép azt érezze, hogy van beleszólása - pedig nincsen - és ezért kevésbé lázadozzon. Egy igazi demokráciában a legeslegfelsőbb döntéshozó fórum a népszavazás és az így született döntést a parlamentnek, kormánynak, államfőnek kutya kötelessége végrehajtani, akkor is, ha nem ért azzal egyet. Demokrácia az, ami Athénban volt. Közvetlen.
123321
2021. február 28. 11:58
készítik a következő majdant
Szerintem
2021. február 28. 09:58
Vigyázni kell! Nálunk a ballib csürhétől se áll távol az erőszakos puccs igénye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!