Örmény válság: külföldön kezelték az elnököt koronavírussal

2021. február 15. 11:34

Egy hónapos londoni gyógykezelés után hazatért Armen Szarkiszján.

2021. február 15. 11:34
null

Egy hónapos londoni gyógykezelés után hazatért Armen Szarkiszján örmény elnök, akit koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kezeltek – közölte hétfőn Aszmik Petroszjánt elnöki tanácsadó.

Szarkiszján szombaton érkezett haza.    

Az örmény elnöki hivatal január ötödikén közölte, hogy a 67 éves Szarkiszján és a felesége is elkapta a koronavírus-fertőzést.  Egy hétre rá szállították kétoldali tüdőgyulladással egy londoni kórházba.    

Szarkiszjánt két éve választották elnökké, előtte Örményország londoni nagykövete volt,

és családjának egy része most is az Egyesült Királyságban él. Az államfő Londonban szilveszterezett a feleségével, a gyerekeivel és az unokáival együtt. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint mintegy hárommillió lakosú dél-kaukázusi köztársaságban eddig 169 255 fertőzöttet regisztráltak, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 3147-en haltak meg.    

A nyáron Nikol Pasinján örmény miniszterelnök is átesett a fertőzésen.

Szárkiszján decemberben előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazott és a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolta volna javaslata szerint. Gyógykezelése egy súlyos válság közepette történt, többszázezres tüntetéseken követelték a koronavíruson szintén átesett miniszterelnök távozását, aki azonban erre nem volt haljandó. Az Örményország egyértelmű vereségével záruló örmény-azeri konfliktus nyomán az országban hónapok óta súlyos politikai válság van. 

(MTI)

Fotó: HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. február 15. 14:50
Gondolom semmi összefüggés a hazatérés és a tüntetések lenyugvása között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!