Kutyákra alkalmazott rasszelméletet egy kaliforniai professzor

2021. február 15. 09:19

Katja Guenther szerint a menhelyeken megölt kutyák lényegében a „kapitalizmus, antroparchia, fehér felsőbbrendűség és a patriarchátus” miatt járnak így.

2021. február 15. 09:19
null

A College Fix cikke szerint a California Riverside egyetem professzora az új könyvében azt írja, hogy az, amikor az ember megengedi az állatának, hogy bent aludjon a házában, valójában a fehér kiváltság megtestesülése. Érvelése szerint ez azért van így, mivel valójában a középosztálybeli normák kényszerítésével a színesbőrűek elnyomására hivatottak azok a jogszabályok, amelyek megtiltják az állattartóknak, hogy kutyájukat kint, láncon tartsák.

A fenti gondolatait azzal támasztja, alá, hogy mivel a színesbőrűek megrekedtek a szegénységben, kevés lehetőségük van legitim bevételt szerezniük. Éppen ezért elképzelhető, hogy társadalmi státuszuk tekintetében a kutyájukra kell támaszkodniuk.

Intézményes rasszizmus vagy mazsolázott adatok?

Nathan Winograd, az Aero újságírója szerint Guenther állítása nonszensz. Megjegyzi, hogy a professzor azáltal ut el a rasszizmusig egy kaliforniai menhely tekintetében, mert a korábbi gazdák javarészt etnikai kisebbségekhez tartoztak. Csakhogy – mint írja Winograd – annak a szomszédságnak a demográfiája, ahol a menhely van, megegyezik a gazdák demográfiai adataival.

Winograd szerint a professzor szándékosan hagyta figyelmen kívül az objektív adatokat. Korábban Guenther is úgy nyilatkozott: „Lehetetlen számomra, hogy pártatlan legyek.”

Rasszista állatvédelem

A kaliforniai professzor azonban tesz még egy fokkal komolyabb kijelentést is.

Állítása szerint a korábban kutyaviadalokat tartó Michael Vick csak azért lett emiatt a médiában megszégyenítve, mert fekete.

Emellett még a menhelyeken dolgozó állatvédőket is megvádolja azzal, hogy még akkor is azon dolgoznak, hogy fenntartsák az emberek közt fennálló egyenlőtlenségeket, amikor éppen állatokat mentenek.

Weboldala alapján Guenthernek PhD fokozata van szociológiából, emellett pedig interdiszciplináris feminista és kritikai elméletekkel foglalkozik. A cikkben tárgyalt nézeteit a The Lives and Deaths of Shelter Animals című könyvében fejtette ki.

A címplapkép csak illusztráció. Forrás: AFP, Beata Zawrzel

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szóda
2021. február 15. 15:02
"interdiszciplináris feminista" Ez az ember még sokra viszi...
B_kanya
2021. február 15. 13:35
Szegény ebre ránézek és szerintem ő is arra az ősére gondol, amelyik farkasként először merészkedett az ember tüzéhez és fogadott el kaját: "Nagyfater, te nagyon kib 888 tál velem!"
Paxillus
2021. február 15. 11:53
Nem tudom mi a faszt csodálkozunk ? Az emberek többsége nem tud hidat tervezni, gyógyitani és ezzel sok pénzt keresni ad abszurdum. Mond ki , hogy fehérfelsőbbrendűség és PhD akármi lehetsz és onnantól nagytekintélyű megmondóember. Aztán kis idő múlva valaki elröhögi magát a közeledben és rájössz, hogy addig tartott. De akkor már lesz új szó !
zakar zoltán béla
2021. február 15. 11:39
Ms/Mrs Barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!