Házkutatást tartottak az osztrák pénzügyminiszternél

2021. február 11. 18:04

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség (WKStA) csütörtökön házkutatást tartott Gernot Blümel pénzügyminiszter, valamint két másik, meg nem nevezett személy lakásán.

2021. február 11. 18:04
null

A WKStA egy úgynevezett „önkéntes alapon” elvégzett ellenőrzést tartott a miniszter lakásán, oka a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattól az Osztrák Néppártnak (ÖVP) juttatott feltételezett pártadományok utáni nyomozás. Ennek tényét a minisztérium titkársága is megerősítette.  Blümel kijelentette, hogy a vádakat csak a médiából ismeri, illetve az ennek nyomán született beszélgetésből az államügyészséggel. Önként hozzájárult a házkutatáshoz, megkönnyítendő a nyomozást, hisz „a vádak néhány szóban tisztázhatók”.

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A gyanú alapját egy 2017-ből származó üzenet képezi, miszerint a Novomatic akkori elnök-vezérigazgatója, Harald Neumann arra kérte Blümelt, hogy segítsen egy találkozó létrejöttében Sebastian Kurz jelenlegi kancellárral, akkori külügyminiszterrel, a beszélgetés egyik témája az adományozás, másik sarkalatos pontja „egy olaszországi probléma” lett volna.  A Novomatic olaszországi érdekeltségei révén akkoriban több problémás területtel küzdött: egyrészt konfliktusai adódtak az adóügyi szabályozással, másrészt egy függőben lévő eljárás miatt 150 millió eurós büntetés is fenyegette a céget. Nyilvánvalóan tanácsot vagy segítséget vártak volna a külügyminisztériumtól. Ez a terv azonban elsikkadt.

Neumann az ügyvédjén, Norbert Wess-en keresztül kiállt amellett, hogy „sem tőle személyesen, sem a Novomatic-tól semmilyen párt – így az ÖVP sem – kapott semmilyen adományt. Ilyen ígéret – kiváltképp Olaszországot érintő tematikával – sem hangzott el soha.” Az ÖVP köreiben is az az egyöntetű vélemény, hogy soha nem érkezett pártadomány a Novomatic-tól a pártkasszába. Kurz kancellár egy tavaly nyári vizsgálóbizottsági meghallgatáson is hangsúlyozta, hogy pártja - elvi okokból - soha nem fogadott el adományt szerencsjáték-, dohány- vagy fegyvergyártó cégektől.

A Blümel elleni nyomozásról kedd óta folytak találgatások az osztrák sajtóban, melynek kirobbantója a csak „iratgyűjtő újságíró” néven emlegetett Ashwien Sankholkar volt, aki egy Twitter posztban tette közzé az ügyben szerinte érintettek – köztük Blümel – nevét. Az ügyészség csak annyit közölt, hogy állami tisztségviselő megvesztegetésének gyanúja ügyében folyik a nyomozás. Blümel elmondta, hogy készségesen átadott minden iratot és elektronikus eszközt a hatóságnak, hozzátéve: „kész vagyok a továbbiakban is bármit megtenni, ami szükséges az ügy gyors tisztázásához, és a hamis vádak cáfolatához.”

Az ellenzék a pénzügyminiszter lemondását követeli.

– mondta Beate Meinl-Reisinger, a Liberális Fórum (NEOS) elnöke. Christian Deutsch, a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségi ügyvivője is lemondásra szólította fel Blümelt. „A mai házkutatás után, mely feltételezhető pártadományok miatt zajlott, a miniszter azonnal lépjen vissza” – mondta Deutsch. „Ha ez nem kellő ok a lemondásra, akkor a kancellár is kellemetlen helyzetbe kerülhet. Fiatalkori barátság ide vagy oda, fel kell állnia a székéből” – jelentette ki a történtek ismeretében az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Michael Schnedlitz.

(MTI)

Nyitókép: Vladimir Simicek / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2021. február 12. 07:12
A demokratikus nyugaton ismeretlen szó a korrupció! Ugyanis ott lobby tevékenységnek hívják! És azt is hiszik magukról,hogy tisztességesek,mert az nem az.
hegyivadász
2021. február 11. 21:27
Szerintetek ez meglátszik majd a Transparency International korrupciós indexén? Vagy továbbra is majd csak nálunk lesznek rendszerszintű korrupciós kockázatok? :DDDD Jó, beismerem, költői kérdés volt.
civis72
2021. február 11. 21:07
Gyuribácsi korrupciós listáján hol állnak a sógorok hozzánk képest ?
fatman
2021. február 11. 20:15
hahaha, miután a néppárt a szocikkal közösen évtizedekig szépen leosztották egymás közt a lóvét, vszleg a szociknak nem esik jól, h ők most már kimaradnak a buliból... avagy: a korrupció az, amiből téged kihagynak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!