Határozatot fogadott el az ENSZ BT a vakcinák tisztességes elosztásáról

2021. február 26. 21:08

Egy éven belül ez már a második, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elfogadott határozat az ENSZ BT-ben.

2021. február 26. 21:08
null

Diplomáciai források szerint a tizenöt fős testület tagjai egyhangúlag támogatták a Nagy-Britannia által benyújtott határozattervezetet, amely mindenek előtt a konfliktus és szegénység sújtotta országok hozzáférését könnyítené meg a vakcinákhoz.

A testület a dokumentumban szolidaritásra szólít fel a szegényebb országokkal, illetve tűzszünetet sürget az egyes konfliktusokban. A határozat, amelynek szövegébe az AFP francia hírügynökség betekintést nyert, arra biztatja a tehetősebb országokat, hogy ajándékozzanak oltóanyagot az alacsony- és közepes jövedelemszintű államoknak. A nemzetközi közösség tagjait pedig kifejezetten felszólítja, hogy ne halmozzanak vakcina-készleteket.

A határozat emellett a nemzetközi együttműködés erősítését sürgeti, lehetővé téve ez által a megfizethető hozzáférést az oltóanyagokhoz a konfliktusövezetekben és bonyolult humanitárius helyzetben élők számára. A világszervezet adatai szerint ez mintegy 120 millió embert érint. A diplomaták egy hetet dolgoztak a végleges határozaton Kína és Oroszország fenntartásai miatt.

António Guterres szerdán globális oltási kampány megvalósítására szólította fel a fejlett országokat, elejét véve ezzel annak, hogy a szegényebb országok lemaradjanak. Az ENSZ-főtitkár szerint a világ tíz országa használta fel eddig a rendelkezésre álló oltóanyagkészletek 75 százalékát, 130 ország pedig eddig még egyáltalán nem jutott vakcinához.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Luis Acosta / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. február 27. 11:14
Emlékszem valami mesére a rókáról meg a hollóról De a róka dicsérte a hollót, úgy énekelte ki a szájából a sajtot, ezek meg szidnak minket úgy akarnak hozzájutni
Csigorin
2021. február 27. 07:14
ok csinaltak bazdmeg, hat meg piskota hogy ok hasznaljak elobb nyugi, a lusta dologtalan szapora niggernyaj szokas szerint meg lesz mentve, de varja szepen ki a sorat.
George Soros 2.0
2021. február 27. 06:18
Ha a világ 10 legfejlettebb országa nem működik, akkor az a maradék 130 soha nem fog kapni oltást.
metálgitár
2021. február 26. 21:16
"Nagy-Britannia által benyújtott határozattervezetet" Muhaha, nagy francok ezek az angolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!