Biden újrakezdené Iránnal a nukleáris tárgyalásokat

2021. február 19. 09:43

A döntéssel az új adminisztráció tovább radírozná Donald Trump elnöki örökségét.

2021. február 19. 09:43

Az Egyesült Államok ismét csatlakozna a párbeszédhez a világhatalmak és Irán között, hogy felülvizsgálják a kulcsfontosságú nukleáris megállapodást – írja a BBC.

Egymást felülíró elnökök

Irán még az Obama adminisztráció ideje alatt ígéretet tett arra, hogy korlátozni fogja az atomprogramját, ha az Egyesült Államok feloldja az ellene alkalmazott gazdasági szankciókat. Ebből az egyezségből azonban Donald Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat, így a közel-keleti ország is visszatért a paktum előtti hozzáállásához.

Most azonban az Egyesült Államok Joe Biden vezetésével ismét kifejezte a szándékát arra, hogy újra csatlakozzon a megállapodáshoz. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price azt mondta, hogy ebben számítanak az Európai Unió közreműködésére is. Ezzel kapcsolatban Enrique Mora, európai uniós diplomata úgy nyilatkozott, hogy „készen állnak”.

Irán a vizsgálatok megtagadásával fenyeget

Irán kevésbé megengedő hangnemben reagált az amerikai döntésre. Mohammad Javad Zarif, Irán külügyminisztere a közösségi médián azt írta, hogy csak abban az esetben működne együtt, ha az Egyesült Államok Iránnal szembeni szankciói mind feloldásra kerülnek.

A közel-keleti ország fokozta a nyomást a Biden adminisztráción azzal, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem oldja fel a szankciókat, meg fogják tagadni a nemzetközi vizsgálatokat az iráni atomlétesítményeken. Erre az USA és európai szövetségesei – az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – úgy reagált, hogy felszólította Iránt, vonja vissza ezt a fenyegetést, mivel a vizsgálatok megtagadása „veszélyes” lenne.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2021. február 19. 11:16
Trump sokat tárgyalt észak-Koreával, mérsékelt eredménnyel. Most megnézhetjük, hogy mire jut Biden Iránnal.
Mich
2021. február 19. 10:22
Nem újrakezdeni kell, hanem folytatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!