Az ET emberi jogi biztosa az orosz hatóságoknak: hagyjanak fel a békés tüntetők letartóztatásával!

2021. február 11. 16:31

Dunja Mijatovic az orosz belügyminiszterhez fordult az emberi jogi normák betartása érdekében.

2021. február 11. 16:31
null

A tömeges akciók szervezésének és az azokban való részvételnek a törvényellenességére figyelmeztetett csütörtökön az orosz főügyészség, a belügyminisztérium és a Nyomozó Bizottság (SZK). Mindeközben Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa levélben fordult Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterhez, és ebben arra szólította fel az illetékes orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a békés tüntetők letartóztatásával, és a megmozdulásokra vonatkozó szabályozásukat igazítsák a nemzetközi emberi jogi normákhoz.

A főügyészség a közösségi médiában megjelent mozgósításokra reagálva közölte, hogy

szükségesnek tartja a jogsértések megengedhetetlenségére figyelmeztetni a fizikai és a jogi személyeket.

Az SZK emlékeztetett rá, hogy az idén megtartott, nem engedélyezett megmozdulásokkal kapcsolatban több büntetőeljárás indult és felhívta a figyelmet arra, hogy a részvétel veszélyes lehet a fiatalkorúak számára. Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus regionális támogató csoportjainak vezetője kedden akciót hirdetett meg, amelynek résztvevőit arra hívta fel, hogy vasárnap este gyűljenek össze a lakóházak udvarában és világítsanak mobiltelefonjaik lámpájával.

A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a Navalnij-szimpátiatüntetésekkel kapcsolatban 90 büntetőeljárás indult, egyebek között garázdaság, rongálás, hatósági személy elleni erőszak vagy a járványügyi előírások megsértése címén. Az orosz ellenzéki média csütörtökön ismertette a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózat közlését, miszerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azon tagjainak, akiket a csoport a Navalnij elleni merénylet elkövetésével gyanúsított meg, közük lehetett ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus 2015 májusában és 2017 februárjában elszenvedett mérgezéséhez. A csoport az utasforgalmi adatok elemzése alapján jutott erre a következtetésre.

Dunja Mijatovic levelében számos emberi jogi problémára hívta fel az orosz belügyminiszter figyelmét az elmúlt időszak tüntetésein tapasztalt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban.

Az emberi jogi biztos egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok nem tartották be a gyülekezés szabadságának biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket. Aggodalmát fejezte ki a tömeges letartóztatások miatt, és kérdéseket tett fel az orosz belügyminisztérium békés tüntetések feloszlatására és az azokon részt vevők előállítására vonatkozó irányelveiről és módszereiről.

Felvilágosítást kért az eseményekről tudósító újságírók és médiaszakemberek letartóztatásának okairól, véleménye szerint ugyanis az ilyen intézkedések a véleménynyilvánítás és a média szabadságának az emberi jogok európai egyezményében biztosított súlyos korlátozását jelentik. Azt is tudakolta, az illetékes hatóságok biztosítják-e a tüntetőkkel szemben indokolatlan erőszakkal fellépő katonák és rendőrök elszámoltathatóságát.

Megjegyezte, hogy a hozzá eljutott információk szerint a tüntetések során előállítottak közül sokan rossz bánásmódban részesültek,

számos tüntetőt rendőrségi kisteherautókban tartottak fogva hosszú ideig rettenetes körülmények között.

„Amennyiben a hírek megerősítést nyernek, az ilyen intézkedés embertelen és megalázó bánásmódnak minősül. Minden szükséges lépést meg kell tenni az ilyen bánásmód azonnali leállítására” – fogalmazott.

Mijatovic végezetül arra szólította fel az orosz belügyminisztert, gondoskodjon arról, hogy a hatóságok tiszteletben tartják a fogvatartottak jogait,

és biztosítsa, hogy a bűnüldöző hatóságok azonnal felhagynak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorlók előállításának általános gyakorlatával, a tüntetésekre vonatkozó szabályozásukat pedig összhangba hozzák az alkalmazandó emberi jogi normákkal.

Oroszországban az elmúlt hetekben többtucatnyi városra kiterjedő szimpátiatüntetéseket tartottak, miután Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egy korábbi perben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését letöltendőre változtatták. A rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben, több ezer embert előállítottak. Tavaszig nem engedélyeznek utcai megmozdulásokat az országban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libbantkommunista
2021. február 12. 04:44
A Capitóliumban a békés tüntető nő agyonlövése rendben volt az ET szerint.
zakar zoltán béla
2021. február 11. 19:57
kétszínű söpredék
alter_ego
2021. február 11. 17:22
Dunnyuska vajon Macronnak is szólt? (Nem ugrik be...)
tölgy
2021. február 11. 16:53
Hmmm... a holland, a francia, a belga, a német kapott-e felszólítást, kedves "emberjogi biztos úr"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!