Antirasszista rasszizmus: ezért rúgta ki munkatársát a New York Times

2021. február 15. 08:43

Rákérdezett a diáknál, hogy a „néger” szót használta-e egy videóban, rasszizmusért kirúgták a New York Times-tól 45 év után.

2021. február 15. 08:43
null

Negyvenöt év után rúgtak ki a New York Timestól egy riportert, amiért kiderült, hogy 2019-ben egy szakmai úton kiejtette száján az „N-szót”, azaz azt, hogy „néger”. 

A New York Times menedzsmentje február 5-án mentette fel munkaviszonya alól a lap veterán munkatársát, a 45 éve ott dolgozó Donald McNeil Jr.-t, engedve 150 NYT-dolgozó követelésének. 

„A rasszista nyelvezetet tartalomtól függetlenül nem toleráljuk” – írta egy emlékeztetőben az eset kapcsán Dean Baquet és Joe Kahn lapvezető. 

A 67 éves riporter 2019-ben amerikai középiskolásokat kísért egy perui útra, ahol egy diák azt kérdezte, hogy vajon fel kellene-e függeszteni egy másik diákot, amiért az 12 éves korában készített egy videót, amiben rasszista és sértegető kifejezést használt. McNeil egyszerűen a „néger” szó használatával kérdezett rá arra, hogy az illető diák használta-e a „néger” szót. 

Emiatt viszont legalább hat diák és szüleik jelentették fel a riportert a lapjánál, mondván, rasszista kifejezést használt, a New York Times pedig figyelmeztetésben részesítette munkatársát.

Eleinte a menedzsment még nem akarta kirúgni, de aztán McNeil 150 kollégájának követelésére mégis kirúgták őt – pusztán egy tisztázó kérdésért, mintha egy nap mint nap nyelvvel foglalkozó szerkesztőségben nem tudnák, hogy különbség van egy kifejezés használata és puszta említése között.
 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. február 15. 16:37
A legrasszistább rasszista az antirasszista. A legkevésbé rasszista a mély sötétség, mert a sötétben minden sötétnek látszik. A monty pihton éhen halna manapság.
Biivisz
2021. február 15. 16:25
"Mi vagyunk a lovagok, akik azt mondják: Ni!" - Ez jutott eszembe elsőre. Másodikra meg egy másik - szintén Monty Python - jelenet (a megkövezéses) a Brian életéből. Amikor a - Jehova nevének kimondásáért - kivégzendő "bűnös" ugrálva kezdi kiabálni, hogy Jehova, Jehova, Jehova .... Nos, ilyenkor legszívesebben én is valahogy így mondogatnám, hogy nigger,nigger, nigger ... Amúgy minden egyes rap dal - amit néger ad elő - minden egyes sorában legalább egyszer (a "fakn"-on kívül) szerepel az, hogy "niga". (Innen lehet tudni, hogy az előadó néger.) Ha igaz, hogy "A rasszista nyelvezetet tartalomtól függetlenül nem tolerálják" akkor ezt hogy ???
bunko_jobbos
2021. február 15. 14:45
Baszki, ennyi idő után még az emberölés is elévül (országtól függ), de a rablás biztosan.
röviden
2021. február 15. 13:16
Azért az alapsztori se semmi: fel kell- e függeszteni a diákot, aki tizenkét éves korában(!) készített egy videót, amiben kimondta,hogy néger. Tehát itt a kommunizmusban többé-kevéssé bevált védekezés se működik, hogy "akkor még ideológiailag képzetlen voltam".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!