Jobbközép kormány alakult Észtországban

2021. január 26. 15:05

Letette a hivatali esküt a Kaja Kallas vezette új észt kormány.

2021. január 26. 15:05
null

Letette a hivatali esküt kedden a Kaja Kallas vezette új észt kormány, az első olyan kabinet a balti országban, amelynek női miniszterelnöke van. A 43 éves, jogász végzettségű Kallas – Siim Kallas volt európai uniós biztos lánya – Jüri Ratast váltja a tisztségben, aki január közepén jelentette be lemondását a pártjával, a balközép Észt Centrumpárttal kapcsolatban kirobbant korrupciós botrány miatt.    

Az új észt kabinet hat nőből és nyolc férfiból áll, a tárcavezető nők között van Eva-Maria Liimets külügy- és Keit Pentus-Rosimannus pénzügyminiszter.    

Kallas elmondása szerint az új kormány a gazdasági növekedést fogja előtérbe helyezni. A jobbközép, vállalkozáspárti Észt Reformpárt vezetője szerint bár a balti állam súlyos válsággal néz szembe a koronavírus-világjárvány miatt, ez akár hajtóerő is lehet a jövőre nézve. Az Észt Reformpárt az Észt Centrumpárttal fog koalícióban kormányozni. A két párt számít a vezető politikai erőnek Észtország 1991-es függetlensége óta, mindkettő kifejezetten EU- és NATO-párti. A kormánykoalíció 59 képviselői hellyel rendelkezik a 101 fős törvényhozásban.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2021. január 26. 18:34
Majd kapnak, azt hiszem! Jourova majd megmondja nekik, legközelebb hová kell ikszelniuk.
zakar zoltán béla
2021. január 26. 15:43
Valódi jobb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!