Biden-beiktatás: a Birodalom ünnepel, Amerika radikalizálódik

2021. január 20. 09:25

„A Birodalmi Főváros háborús zónára hasonlít”, ahogy „Motyogós Joe Bident” beiktatják elnöknek; és amíg a baloldali radikálisok betiltanák az eltérő véleményeket, addig „a felemelkedő új jobboldal megízlelte, milyen rossznak lenni, és ízlett neki”. A konzervatív Taki's Magazine szerzőjének véleménye a felfordulás napjairól Amerikában.

2021. január 20. 09:25
null
Leimeiszter Barnabás

„Ezen a héten az uralkodó osztály Motyogós Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökévé iktatja be. Hollywoodi körülmények között fog erre sor kerülni: a Birodalmi Főváros háborús zónára hasonlít, 25 ezer katona járőrözik az utcákon, a város központját pedig teljesen lezárták. Biden szögesdrót-akadályok és felfegyverzett katonák rétegei mögött fogja letenni az esküt” – vázolja fel a washingtoni állapotokat a szabad szájú amerikai konzervatív magazin, a Taki's Magazine „The Z Man” álnéven író szerzője After The Fall (A bukás után) című publicisztikájában.

A washingtoni elit természetesen ünnepelni fog, a Donald Trump jelentette rémálmuk a végéhez ér.

A valódi kérdés azonban az, hogy az elit képes lesz-e visszaszorítani mindazt az őrületet, amit az elmúlt négy évben elszabadított.

A 2016-os választás nyomán ugyanis „szétzúztak minden intézményt, amelytől a legitimitásuk függ”. Jelenleg Amerika fele úgy gondolja, hogy a választást elcsalták – márpedig „lehetetlen eladni ezt az egész demokrácia dolgot, ha a szavazók fele nem bízik a választási folyamatban”. A Kongresszus munkája 15 százalékos elismerésnek örvend, az elszögesdrótozott, katonák őrizte törvényhozás képe pedig éppenséggel nem segít a helyzeten – írja a szerző.

Hogyan építhetné vissza tehát az uralkodó osztály a megbecsültségét? Például úgy, ha visszafogja a közbeszéd hevességét, erre pedig a legjobb módszer a „kenyeret és cirkuszt”-féle hozzáállás. „Sarkalld arra az embereket, hogy a politika helyett eljárjanak az otthonaikból szórakozni” – viszont ennek előfeltétele az, hogy az emberek eljárhatnak hazulról, és pénzük is van, amit szórakozásra költhetnek. Ebből következne az, hogy tompítsák a koronavírus-pánikot. Mint a szerző megjegyzi: „véletlenül egynémely nagyvárosi polgármester éppen most sürgeti a lezárások feloldását”. A probléma viszont az, hogy „Motyogós Joe” három hónapos lezárást szorgalmaz, tavaszig tehát aligha lesz e téren könnyítés.

„Ott van aztán az is, hogy egy egész éven át hitegették az embereket, hogy a koronavírus a fekete halál”

a vírus iparrá vált.

A szerző Eric Hoffert idézi, aki szerint Amerikában a „tömegmozgalmakból rendre szélhámosság, szekta vagy vállalkozás válik” – a covid esetében mindhárom végkimenet megvalósult, hála az uralkodó osztály igyekezetének, hogy aláássa Trump újraválasztási esélyeit. „A covid ma egy többmilliárd dolláros ipart jelent rendkívül széles vallásos követőtáborral – sok időt fog igénybe venni, mire ezt visszaszorítják”.

Az amerikai gazdaság súlyosan visszaesett az elmúlt évben, elég csak körbeautózni az üzletközpontokat, felmérni az üres parkolókat. A vendéglátószektor bezuhanása például azokat az ellátási láncokat is érzékenyen érintette, amelyek élelmiszert, szolgáltatásokat nyújtottak az üzleteknek.

Az új adminisztrációra azonban nem csak a covid-pánik visszaszorítása és a gazdaság beindítása vár: a baloldal saját „bombadobálói” nem elégednek meg azzal, hogy Biden költözhet be a Fehér Házzal. „Vért akarnak, és nem fognak megijedni a kormányzatot irányító figuráktól”.

A radikálisok betiltanák az eltérő véleményeket,

a hivatalos álláspontok megkérdőjelezését „belföldi terrorizmusként” bélyegeznék meg. A Puerto Ricó-i származású Alexandria Ocasio-Cortez azt követeli, hogy az Egyesült Államok déli részét szabadítsák fel a fehér férfiak igája alól, „aki rég ott éltek, mielőtt Ocasio-Cortez népe megérkezett volna azokra a partokra”.

Eközben a Capitolium ostroma és az azt követő események az amerikai jobboldal jelentős részét radikalizálta: immár nem csupán a fiatal trumpisták mutatnak be a rendszernek, hanem szüleik, nagyszüleik is.

„A felemelkedő új jobboldal megízlelte, milyen rossznak lenni, és ízlett neki. Szeretnek rosszak lenni.”

Mindehhez az „oligarchák radikalizálódása” adódik hozzá: a techcégek és a bankok fellépése a jobboldal ellen csak a kezdet: meg akarják tisztítani a nézetkülönbség nyilvános és magántereit. Ennek pedig nem a jobboldal deradikalizálódása lesz a következménye: olyan üggyé válik, ami körül az új radikálisok egy táborba tömörülhetnek. A Parler ellehetetlenítése mérföldkövet jelentett ebben a folyamatban.

„Míg az uralkodó osztály barikádok mögött ünnepel ezen a héten, a rájuk váró problémák egyre csak nőnek. Nem kevéssé ironikus, hogy pont most látták jónak magukévá tenni az ostrommentalitást, és bunkerré változtatni a Birodalmi Fővárost. Olyannyira tönkretették ezt az országot, hogy az egyetlen dolog, ami talán egyesítheti még a népet, nem más, mint a gyűlölet a barikád túlsó oldalán lévő emberek iránt” – zárul az írás.

Nyitófotó: REUTERS/Andrew Kelly

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. január 20. 11:24
Európa harminc éve búcsút mondott az egypárti diktatúráknak. Az USA most kezdi kiépíteni. Majd meglátjuk, mire megy vele.
luzitanxaver
2021. január 20. 11:14
"Biden szögesdrót-akadályok és felfegyverzett katonák rétegei mögött fogja letenni az esküt" Land of the free, home of the brave.
civis72
2021. január 20. 11:12
...csak most kezdődik a tánc :DDDDDD ..a demokratyik minden energiáját le fogja kötni a hatalom megtartása :)))))))))))))
Google
2021. január 20. 10:56
Erdekes, mindenkinek a jogairol is hallunk Amerikaban, de valahogyan az indianokerol nem. Pedig nem a transzok, nem a homoszexualisok es pedofilok szenvedtek meg a multat, hanem elsosorban ok, az indianok. Tudom, remlik, mintha Biden kinevezett volna egy indiant is a hollywoodi kormanyaba, hadd oruljon a nezo... Tiszta kirakatpolitika az egesz Amerika, Cloney buszke lehet ra! De tartsak meg maguknak, nehogy ide hozzak nekunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!