A republikánus jelöltek átvették a vezetést az amerikai szenátusi pótválasztáson

2021. január 06. 07:32

Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett.

2021. január 06. 07:32

Rendkívül kiélezett a verseny továbbra is, de a szavazatok mintegy 90 százalékának feldolgozottságánál az látszik, hogy a republikánus jelöltek átvették a vezetést az egyesült államokbeli Georgia államban kedden rendezett szenátusi pótválasztáson.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff. A Politico hírportál legfrissebb adatai szerint Loeffler 51,1 százalékon áll, míg Warnock 48,9 százalékon, Perdue pedig 51,5 százalékon, míg Ossoff 48,5 százalékon. A feldolgozottság jelenleg körülbelül 91 százalékos. A CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy még könnyen fordulhat az állás, ugyanis a Demokrata Párt által novemberben elnyert körzetekből több szavazat vár még megszámlálásra, mint azon megyékből, amelyekben a republikánusok győzedelmeskedtek.

Elemzők szerint nagyon szoros verseny esetén a végleges eredményre akár napokig is kellhet várni. Ezen választás eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2021. január 06. 10:39
"A republikánus jelöltek átvették a vezetést az amerikai szenátusi pótválasztáson" Ahogyan Tarlós győzelme sem volt kétséges a legutóbbi főpolgármester-választáson.
medve
2021. január 06. 08:56
A papírforma a republikánusok mellett szólt, meglepő a kettős demokrata siker. Tanulság? Visszatérve az elnökválasztásra, két féle következtetést vonhatunk le: 1. Feléledtek a halott zombik és csaltak. 2. Megpróbáljuk megfejteni, miért cseszte el Trump a Covidot, hogyan követhetett el olyan taktikai hibát, hogy feladta a levélszavazást és hogyan kreáltak a demokraták egy nem túl acélos jelölt köré egy, a mérsékelt konzervatívoktól a Black Lifes Matterig terjedő koalíciót. Ami Georgiát illeti, itt is két magyarázatot kereshetünk: 1. Amerika niggerbuzi lett. 2. Megpróbáljuk megérteni, Trumpnak miért volt fontosabb saját személye Pártja érdekeinél és miért kreállt ekkora káoszt a Republikánusoknál, hogy átengedték a Szenátust. Én gondolkodni szeretnék. És nagyon ajánlom azoknak, akik reális tanulságokat szetetnének levonni, kerüljék azokat, akik agresszíven rá akarják tukmálni főleg a jobboldali közvéleményre összeesküvés elméleteiket. Ha esetleg valaki eljut oda, hogy Trump nagyban magának köszönheti az elnökválasi vereséget és nagy szetepe van a Szenátus elvesztésében, attól még nem lesz se Demokrata, se magyar ellenzéki. Csak próbálja értelmezni a dolgokat.
Gabsimen
2021. január 06. 08:54
Saját szememmel láttam reggel ötkor, hogy 100 000 körüli szavazatos előny tűnt el hirtelen, 10 perc különbséggel 90%-os feldolgozottságnál, úgy hogy 300 000 szavazat maradt hátra. Utána még olyan furcsaságok történtek, hogy a Fox News adatai szerint a hátramaradt szavazatok száma pár ezerrel nőtt minden egyes frissítésnél, olyannyira, hogy az előbb említett kiugrás után fél órával a rendszer 50 ezerrel több szavazatot írt hátramaradtnak, mint ami a kiugrás után közvetlenül volt. Hihetetlen mi zajlik az USA-ban.
tevevanegypupu
2021. január 06. 08:52
..és a demokraták már tervezgetik az újabb arab tavaszt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!