Hatályon kívül helyezték Trump vétóját, elfogadták a védelmi költségvetést

2020. december 29. 07:12

A vétó előtt a parlament mindkét háza jóváhagyta már a törvénytervezetet.

2020. december 29. 07:12

Az amerikai képviselőház hatályon kívül helyezte hétfőn Donald Trump leköszönő elnök vétóját, és elfogadta a 740 milliárd dollár keretösszegű jövő évi katonai költségvetést. Ez a költségvetés az amerikai védelmi stratégia sarokköve. A parlament mindkét házában nagy többséggel jóváhagyott törvénytervezetet már a hónap elején elküldték a képviselők és szenátorok az elnöki hivatalba aláírásra. Trump azonban a múlt szerdán vétót emelt a költségvetést becikkelyező törvény (NDAA) ellen. Még sose fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök gátolta volna meg a hatvanas évek óta minden évben a törvényhozás elé kerülő NDAA elfogadását. Az sem fordult elő azonban a január 20-án elnöki tisztségéből távozó Trump hivatali ideje alatt, hogy a törvényhozás érvénytelenítette volna a vétóját.    

A szenátusban várhatóan kedden döntenek az elnöki vétó sorsáról, és ott is kétharmados többség kell az érvénytelenítéséhez. Hírügynökségek valószínűnek tartják, hogy a felsőházban is elbukik az elnöki vétó, tekintettel arra, hogy a védelmi költségvetés széles támogatottságot élvez az amerikai törvényhozók körében.    

Közösségi média, Kína, Oroszország

Az elnök kifogásai között szerepelt, hogy a tervezetben nincs eléggé korlátozva a közösségi média, amely szerinte elfogult vele szemben, továbbá hogy szerepel benne annak lehetősége, hogy átnevezzenek olyan katonai támaszpontokat, amelyeket néhai konföderációs parancsnokokról neveztek el.

Trump ezenkívül kijelentette, hogy a tervezet legnagyobb nyertese Kína, illetve Oroszország, de ezt nem támasztotta alá semmi konkrétummal, csak például azzal a váddal, hogy hiányoznak belőle a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézkedések, és a tervezet ellentmond annak a kormányzati törekvésnek, hogy a nemzetbiztonság és a külpolitika terén az Egyesült Államokat kell előtérbe helyezni, valamint annak a törekvésnek, hogy előbb-utóbb minden amerikai katonát haza kell hozni a külföldi állomásokról. A vétó bejelentésére reagáló kongresszusi tagok különösen azt cáfolták, hogy Kína nyertese volna a védelmi törvénytervezetnek.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reggedieh
2021. január 01. 09:54
nyuggerisztán armageddon rossz nektek orvosnak nincs rád ideje
Menhetten
2020. december 29. 15:17
Milyen jól tette az amerikai képviselőház.. Ez már csak direkt a dac volt az elveszített elnök választás eredményéért úgyis Trump részéről.
tevevanegypupu
2020. december 29. 11:45
Most már Nancy Pelosi és Kamala Harris az ász..és a háttérben sunnyog már Kamala újalelnöke is..remélhetőleg egy transzgender fekete.
szeekely
2020. december 29. 09:55
Trumpicsok? Hajolj meg szepen a kozonseg elott. Pojaca taps. Fuggony. Vege. Lol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!