Drámai földcsuszamlás Norvégiában: megindult a föld

2020. december 30. 21:43

Egy norvég faluban 10 ember megsebesült, 12 embert nem találnak, valamint házakat temett el a sötét sár.

2020. december 30. 21:43
null

Mintegy 700 embert evakuáltak Gjerdrum faluból, amely a norvég fővárostól, Oslótól 25 km-re északkeletre fekszik. Egy ember súlyosan megsérült – állítják a jelentések. Erna Solberg miniszterelnök szerint a helyszín még mindig olyan instabil, hogy csak helikopteres mentést lehet végrehajtani.

„Drámai élmény itt lenni” – mondta a helyszínen az újságíróknak.

A közösségi médiában azt mondta: „Fáj látni, hogy a természeti erők hogyan rombolták le Gjerdrumot. Mindenkivel együttérzek, akiket a földcsuszamlás sújt.”

 

 

A földcsuszamlás szerda hajnalban kezdődött, amikor is a lakók kihívták a mentőszolgálatot és közölték velük, hogy a házuk mozog – közölte a rendőrség.

A még mindig eltűnt személyek kapcsán a rendőrség közleményében kijelentette: „Nem tudjuk, hogy ezek az emberek a földcsuszamlás területén vannak-e és nincsenek-e nyaralni például, hogy valami módon felvehessék a kapcsolatot a rendőrséggel.”

A helyi önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a talaj állapotával kapcsolatos aggályok miatt akár 1500 embernek is el kell hagynia a régiót. A norvég Vízügyi és Energiaügyi Igazgatóság (NVE) szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a földcsuszamlás egy úgynevezett „gyors agyagcsúszda”, amelynek mérete körülbelül 300 méterszer 700 méter.

„Ez az utóbbi idők legnagyobb földcsuszamlása Norvégiában, ha figyelembe vesszük az érintett házak és kitelepítettek számát” – mondta Laila Hoivik.

 

 

A gyors agyag egy olyan agyagfajta, amely Norvégiában és Svédországban található és amely nyomás hatására összeomolhat és folyékonnyá válhat. Laila Hoivik mindenesetre azt mondta, hogy további csuszamlások már nem valószínűek.

A helyi televízió, az NRK szerint a heves esőzések tehették instabillá a talajt. Harald norvég király közleménye szerint az eset „mélyen érintett engem és a családomat. Mindenkivel együttérzek: a sérültekkel, azokkal, akik elvesztették otthonukat, és most a katasztrófa miatt teljes félelmében és bizonytalanságában élnek” – mondta.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2020. december 31. 10:34
Akkor a Norvég Alapítvány - egyébként a magyar söpredék civiljeinek szánt - pénzeit most a mentésre lehet fordítani és nem egy másik ország belügyeibe való beavatkozásra. Sok sikert a mentéshez...
Zsusztina
2020. december 31. 10:16
Egyszerre félelmetes érzés és nagy megkönnyebbülés lehet azokban, akik a szakadék szélén lévő házakban laknak. Gondolom aztán gyorsan elhagyták ők is a falut.
imre962
2020. december 31. 07:12
Felforgató Norvég Alap, Transzneműek kritizálását szigorúan büntető norvég törvények, túlhajtott és elmebeteg liberalizmus, Magyarország becsmérlése minden fórumon, önelégült, mindenkit kioktatni akaró északi népség. Ennyit jelent nekem Norvégia.
joris
2020. december 31. 04:43
A természeti jelenségek mellett kétezer évvel ezelőtt Isten előre megmondta, jelezte az emberi társadalom szakadárjait: "Tudjátok meg elsősorban azt, hogy az utolsó napokban csúfolódók támadnak, akik mindenből gúnyt űznek, akik saját kívánságaik szerint élne." 2Péter 3,3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!