Brit nagymama lett az első Pfizer-vakcinával beoltott személy

2020. december 08. 19:00

A Coventry Egyetemi Kórházban beoltott második személyt William Shakespeare-nek hívják.

2020. december 08. 19:00
null

A jövő héten tölti 91. életévét Margaret Keenan, aki helyí idő szerint 06: 31-kor, a Coventryi Egyetemi Kórházban, May Parsons ápolónőtől, a világon először kapta meg a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináját. A második, Coventryben beoltott személy neve nagy derültséget keltett, hisz a 81 éves úr a warwickshire-i William Shakespeare volt, aki elmondta, hogy „örül annak, hogy megkapta az oltást, és a kórház személyzete is csodálatos” volt.

„Olyan kiváltságosnak érzem magam, hogy elsőként oltottak be a Covid-19 ellen. Ez volt a legjobb korai születésnapi ajándék, amit csak kívánhattam, mert azt jelenti, hogy végre várhatom, hogy az új évben a családommal és a barátaimmal lehessek, miután az év nagy részében egyedül voltam. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy olttassa be magát. Ha 90 évesen megkaphattam, akkor Ön is megkaphatja” – nyilatkozta a hölgy, aki Írországban született. Margaret Keenan Enniskillenből, az írországi Fermanagh megyéből származik. 

Ez volt az első injekció a Pfizer-BioNTech vakcina 800 000 adagja közül, amelyet a következő hetekben osztanak ki Nagy-Britanniában. A hónap végéig további négymillió oltással lehet számolni Nagy-Britanniában. Az Egyesült Királyság oltási központjai folyamatosan oltják a 80 éven felülieket, valamint a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat. A program első hullámának célja a legkiszolgáltatottabbak védelme és az élet normalizálása.

Az egészségügyi miniszter, Matt Hancock „V-napnak” keresztelte el december 8-át. Szerinte ez „tisztelgés a tudományos fejlődés, az emberi találékonyság, valamint sok ember kemény munkája előtt. Ma megkezdődött a harc közös ellenségünk, a koronavírus ellen” – mondta.

Boris Johnson miniszterelnök egy londoni kórházba ment, ahol meglátogatta az első beoltott betegeket. „Hihetetlen látni, amint emberek megkapják az első klinikailag jóváhagyott vakcinát szerte az Egyesült Királyságban” – írta a twitteren.

A skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon azt írta: „Van egy kis gombóc a torkomban, miközben ezt nézem. Mérföldkőnek érzem ezt a pillanatot egy mindenki számára nehéz év után. Az első oltásokat Skóciában is beadják ma”

Kedden az Egyesült Királyságban további 616 ember halt meg, ezzel összesen 62 033-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. További 12 282 ember fertőzöttet regisztráltak. 

(BBC, Twitter)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 09. 10:05
gyurcsányné! hát hogy lehet? hogy még egy vakcinát sem tudtok megszerezni? hát nem égés ez az egész ballibsi eu-s parlamentenek? jogállamisági vizsgálatot ellenük!
Mandarin.
2020. december 08. 23:53
A vonat nem vár, elindult már a britek beoltása a koronavírus elleni vakcinával. Brüsszelben ha így halad a vakcina beszerzése talán május 35-re megtörténik.
Nehidd El
2020. december 08. 19:02
Elemi módon hülyeség az egész cikk, hiszen már emberek ezreit oltották be a tesztek során.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!