Alijev: Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést a Lacini járás fölött

2020. december 01. 11:48

Az azeri elnök azt mondta, Baku keményen fog reagálni minden olyan kísérletre, amely a november 9-i megállapodásba való beavatkozást célozza.

2020. december 01. 11:48

Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést a Hegyi-Karabahhal szomszédos, eddig örmény kézen lévő Lacini járás felett – jelentette be kedden Ilham Alijev azeri elnök, aki egyben figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden, a hegyi-karabahi válság rendezéséről szóló megállapodásba való beavatkozási kísérletre.

„Nagy örömmel közlöm, hogy a Lacini járás felszabadult a megszállás alól” – mondta Aliyev az azeri néphez intézett beszédében, amelyet az AzTV állami televízió közvetített. Aliyev történelmi eseménynek nevezte ezt, és hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán egyetlen puskalövés nélkül foglalta vissza a területet.

A Lacini járás az utolsó, amely visszakerült a hegyi-karabahi harcok lezárásáról november 9-én, Moszkva közvetítésével kötött megállapodással összhangban. Az elmúlt hetekben az Agdami és a Kelbeceri járás került vissza Azerbajdzsánhoz. A megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére orosz békefenntartókat vezényeltek. Aliyev beszédében arra figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden olyan kísérletre, amely a november 9-i megállapodásba való beavatkozást célozza. Szerinte már voltak erre próbálkozások. „Mert egyeseket nagyon irritál az, hogy itt új biztonsági formátum jött létre” – mondta Aliyev.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a tűzszünetről.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!