Női kvótát vezetnek be a német cégeknél

2020. november 23. 16:21

Minden olyan cég vezetésében kötelező lesz legalább egy nőnek helyet biztosítani, ahol az igazgatóságban legalább három tag van.

2020. november 23. 16:21
null

Angela Merkel koalíciós kormánya kötelező női kvótát vezet be, amelyet a cégeknek a vezetésükben kell alkalmazni. A német családügyi miniszter, Franziska Giffey történelmi áttörésnek nevezte a döntést.

A mostani döntés értelmében a jövőben minden olyan cég vezetésében kötelező lesz legalább egy nőnek helyet biztosítani, ahol az igazgatóságban legalább három tag van. Ugyan 2015 óta már van szabály arra, hogy a cégek biztosítsák nők kinevezését vezetőségi pozíciókra, ám ez eddig önkéntes alapon történt, s ezért Franziska Giffey ezt a gyakorlatot kudarcosnak minősítette. A hírről beszámoló Financial Times idézi az AllBright Foundation kimutatását, mely szerint a DAX tőzsdeindexen szereplő 30 legfontosabb német vállalat vezetésében 12.8 százalékot tesznek ki a nők.

A döntésre a lap beszámolója szerint ugyanakkor szkeptikusan reagáltak a német cégek, mert álláspontjuk szerint ez beavatkozás az ő belső ügyeikbe.

A cégek mellett a kormányzati szektort is érinteni fogják a női kvóták: a CDU/CSU és az SPD közti megállapodás értelmében azon szervezetekben, amelyekben a kormánynak érdekeltsége van, a felügyelőbizottságban 30 százalékos aránya kell, hogy legyen a nőknek. A női kvótát többek között az egészségügyben, valamint a Szövetségi Munkaügyi Hivatalban is alkalmazni fogják. A döntésről az igazságügyi minisztérium szerint a következő héten fogják tájékoztatni a német pártok vezetőit, a kabinet pedig a következő hónapokban fog szavazni róla. Christina Lambrecht igazságügyi miniszter szerint „ez nagy siker a német nőknek, és egy óriási lehetőség nem csak a társadalom, hanem a cégek számára is.”

Címlapkép: MTI/EPA/DDP Images pool/Andreas Gora

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. november 26. 22:54
A kígyó saját farkába harapott. Ez a hüje lúd (bangóné féle hejesírás) Merckel annyira konzervatív, ez nekem fáj. Miért csak női kvótát vezet be, azaz a régi konzervatív idejét múlt férfi-nő dimenzióban gondolkodik. Legalább 72 féle (ennyi társadalmi nem van, ahogy azt olvastam) posztot kell kreálni. Így nagyon unfair.....
Kopa
2020. november 24. 11:14
Numerus clusus. Az 1938:XV. törvénycikk "A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról" címet viselte, de első zsidótörvény néven vált hírhedté. A jogszabályt a Darányi-kormány készítette elő, de már Imrédy Béla miniszterelnöksége alatt fogadta el az országgyűlés. A május 29-én hatályba lépett törvény kimondta: a szellemi szabadfoglalkozású pályák állásainak legfeljebb 20 százalékát foglalhatják el zsidók. A végrehajtást az orvosi és az ügyvédi kamara mintájára létrehozott szakmai tömörüléseknek kell felügyelniük. A törvény szintén 20 százalékban maximálta a tíz értelmiséginél többet foglalkoztató kereskedelmi, pénzügyi és ipari vállalatoknál a zsidók létszámát. A végrehajtásra öt évet írtak elő. Tehát Németországban maximálják a férfiak számát ezekben a tisztségekben. Bravó
Szerintem
2020. november 24. 06:09
Kirekesztő, oda a jogállamiság! Minden posztora a 72 nem képviselete kell.
hunbold
2020. november 24. 02:23
Semmi gond nincs. Ahogy sz iszlám átveszi a hatalmat németben, a női kvótának lőttek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!