Megsemmisíthetik a transzatlanti kereskedelmet az EU adatátviteli törvényei

2020. november 02. 18:54

Amennyiben az Egyesült Államok és az Európai Unió nem képeseket a transzatlanti kereskedelemben jelentkező akadályok leküzdésére, dollármilliárdok kerülnek veszélybe.

2020. november 02. 18:54
Kristian Stout

"A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a repülőgépgyártók közötti viták rendszeresen vezető hírként jelennek meg a médiában, de a nyáron hozott európai adatvédelmi döntések még ezeknél is nagyobb visszahangot fognak kelteni. Amennyiben ugyanis az Egyesült Államok és az Európai Unió nem képeseket a transzatlanti kereskedelemben jelentkező akadályok leküzdésére, dollármilliárdok kerülnek veszélybe.

A problémák hátterében az Európai Unió Bírósága (EUB) és az Ír Adatvédelmi Bizottság (IDPC) döntései állnak, melyek hatályon kívül helyezték EU-USA adatvédelmi pajzs keretrendszert – az Unióból az Egyesült Államokba történő adattovábbítást szabályozó transzatlanti megállapodást –, illetve azokat a záradékokat, melyeket az amerikai vállalatok az uniós jogszabályok betartásához használtak fel.

Az EUB és az IDPC határozatai lényegében azt jelentik, hogy az Egyesült Államok irányába semmilyen adat sem hagyhatja el az Uniót. A tiltás kiterjedt a nagy technológiai vállalatokra, így a Facebookra, a Google-re és a Microsoftra. De valószínűleg több ezer kisebb szolgáltatót is érinteni fog, és attól függően, hogy az Unió miként értelmezi az amerikai törvények rendelkezéseit, akár a transzatlanti kereskedelem jelentős részére hatással lehet. 

(…)

A kereskedelemben jelentkező fennakadás költségesnek ígérkezik. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája szerint a transzatlanti kereskedelem 5600 milliárd dollár feletti forgalmat bonyolít le, amelyből legalább 333 milliárd dollár a digitálisan támogatott szolgáltatásokhoz köthető. Az igazság azonban az, hogy a határokon átnyúló adatátvitelek ennél jóval nagyobb szerepet játszanak a kereskedelemben, ami azt jelenti, hogy tranzakciók jelentős része törvénybe ütközik." 

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!