Matematikus: Statisztikai alapon valami nagyon nincs rendben Biden eredményeivel

2020. november 07. 09:18

A Benford-törvény alkalmazásával arra a konklúzióra jutott a rejtélyes felhasználó, hogy jelentős választási csalás történhetett.

2020. november 07. 09:18
null

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai statisztikus elemezte a gyanúsabb amerikai választókörzetek eredményeit, ahol Joe Biden hirtelen elhúzott – írja a Reaktor.

Háttér

Az amerikai választások után egy inaktív Twitter-fiók, @statsguyphd választási anomáliákról kezdett el posztolni, amelyeket a Benford-törvénnyel vizsgált. Nem csupán az eredményeit mutatta be, hanem a korai módszereit is.

Ekkor még nem volt teljesen tisztázott, hogy pontosan mit és hogyan vizsgált, de ígéretéhez híven később részletesebben is közölte, hogy mire jutott. Az eredmények mindenki számára elérhetőek.

Mit kell tudni a módszerről?

A Benford-törvény tipikus példája annak, hogy a matematika olyan területeken is alkalmazható, ahol nem is várnánk. Ezt a módszert arra szokták használni, hogy a választások tisztaságát ellenőrizzék anélkül, hogy megfigyelőket kelljen küldeni az adott országba.

Például a 2018-as magyarországi országgyűlési választások alkalmával is sokakban felmerült a csalás gyanúja. Ekkor az Index alkalmazta a módszert a meglévő adatokra, de a statisztikai analízisből kiindulva nem találtak a választási csalásra utaló nyomot, az eredmények illeszkedtek a várt eloszlási görbére (utóbbi látható a képen).

Aki jobban el szeretne mélyülni a jelenség hátterében, annak ajánljuk a következő videót:

Statsguyphd eredményei 

A rejtélyes Twitter-felhasználó (Statsguyphd) 5 államból közölt eredményeket, nem a teljes állammal foglalkozott, hanem csak egyes körzetekkel. 2 esetben mindent rendben talált, míg 3 esetben komoly anomáliákat fedezett fel.

Az egyik legszembeötlőbb: Chicago.

Látható, hogy Trump eredményei követik az eloszlási görbét, míg Biden esetében ugyanez nem mondható el.

Érdemes megnézni, hogy a harmadik utas jelöltek (nem demokrata vagy republikánus) eredményei is teljes mértékben illeszkednek az elvártakhoz, egyedül Biden statisztikái nem stimmelnek.

(N = szavazókörzetek száma, amelyekben jött szavazat a jelöltre)

Milwaukeeban is hasonló eredmények születettek, azzal a slusszpoénnal, hogy a beírt jelöltek (például a protest szavazatként beírt egyéb személyek) statisztikái is követik az eloszlási görbét, és ismételten csak Biden esetében látunk komoly eltéréseket.

Egy pennsylvániai körzetet is bemutatott Statsguyphd, ahol a Benford-törvény által várt leggyakoribb számjegy esetében súlyos deficit figyelhető meg Biden eredményeiben.

Allegheny, Pennsylvania

Végül két georgiai és floridai körzet eredményeit is felvázolta, ahol a módszer szerint minden kifogástalanul ment, vagy ha csaltak is, az nem volt akkora mértékű, hogy látható legyen.

Fulton megye, Georgia

Miami-Dade megye, Florida

Összegzés

Amennyiben @statsguyphd nem akarja becsapni az embereket, akkor a bemutatott eredmények alapján az a konklúzió vonható le, hogy a Benford-törvényt alkalmazva a bemutatott 3 körzetben a publikált választási eredmények jelentős választási csalásra utalnak Joe Biden esetében.

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
niels.h.abel
2021. május 14. 12:48
Ami a cikket illeti - a benne foglaltak nagyon szépen hangzanak, csakhogy van egy durva szépséghibájuk: nem igazak. Még mielőtt kalodába zárna itt mindenki, és megdobálna juharszirupos almáspitével (képletesen), először is szeretném leszögezni: NEM ÁLLÍTOM, hogy Biden nem csalással nyerhetett. Én azt cáfolom most, hogy a cikkben említett Benford-törvény nem alkalmazható egy választás kiértékeléséhez. Hogy miért, arról bővebb infót ezen a linken keresztül tud mindenki elérni: https://qubit.hu/2020/12/09/miert-nem-alkalmazhato-a-benford-torveny-az-amerikai-valasztasi-korzetekre
xyzs01
2021. január 12. 11:44
https://qubit.hu/2020/12/09/miert-nem-alkalmazhato-a-benford-torveny-az-amerikai-valasztasi-korzetekre Ez talán egy jobb magyarázat a Benford törvényre
rókabácsi
2020. november 10. 11:47
usanka a mocsárban! de ha megnézzük mi lesz! nos akik ezeket felpaprikázták! idővel velük is végeznek! hogyan dölt le usankában a két torony? na azok akiket maguknak kiképeztek! ellenük fordultak.
njohn
2020. november 08. 18:32
A választások éjszakáját követő hajnalon mind Michigan, mind Wisconsin államban hirtelen érkezik egy eredmény hajnali 6 körül: több mint 100 ezer szavazat Joe Bidenre. 100%-ban rá, senki másra. A fivethirtyeight grafikonján ez jól látszik. Az is látszik, hogy a feldolgozás ugyan egyenletlen, de ha az egyik jelölt ugrik - sok adat jön - ugrik a másik is, hiszen mindkét jelöltnek vannak szavazói még a másik fellegvárában is. Ez így is történik, egészen a hajnali anomáliáig. Ugyanez a meglepetés hajnalban Wisconsint hopp, megfordította. Mindkét eredmény egy megyéből jön államonként, mindkét megye Demokrata fellegvár (Wayne county = Detroit, valamint Milwaukee), és mindkettő hírhedt a gyanús kimenetelű választásokról. Mindkettő hajnalban talált - azóta is példa nélkül álló - mennyiségű Biden szavazatot. Wayne megyében ezzel rekordott döntött a részvétel 84%-kal, az eddigi 70%-ot megdöntve. 100+ ezer szavazat egy pillanat alatt, 100% Biden. Se Trump, se harmadik utas jelölt. Erre még Saddam Hussein is összehúzná a szemöldökét. A wisconsini és michigani, hajnai varázsszavazatok bőven eldöntik a választást Biden javára. A Fehér Ház nyilván nem hagyja annyiban, háború jön: ha kivonjuk ezt a differenciát, Trump nyeri mindkét államot. Mit látunk akkor a nyitóképen? Egy adatbeviteli hibát, amit a Decision Desk követett el 5:04 és 5:43 között, amikor 15.371 szavazat helyett 153.710 szavazatot vitt be a rendszerébe (amiből a kép származik). A kettő különbsége a híres, 138.339-es adat. De az adatbeviteli hibának Bidenhez nincs köze, azóta javították, és ahhoz képest is ugrás van Bidennél, a hibás adatbevitel ( azóta kijavított) szavazatszám után EGY ! órával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!