Macron megérti a muszlimok felháborodását a Charlie Hebdo karikatúrái miatt

2020. november 01. 10:57

Azt azonban nem fogadja el, hogy ezt erőszakos tettek igazolására használják – mondta az Al-Jazeerának adott interjúban.

2020. november 01. 10:57
null

Emmanuel Macron francia elnök megérti azokat a muszlimokat, akiket sokkolnak a Mohamed prófétáról készült karikatúrák, de soha nem fogja elfogadni, hogy ezt erőszak igazolására használják fel.

A francia elnök az Al Jazeera televíziónak adott szombaton interjút, amelyben tisztázni igyekezett az iszlámmal kapcsolatos álláspontját, és oldani a feszültséget, amely egy tanár meggyilkolását követően lángolt fel, aki Mohamed karikatúráit mutatta be óráján tanítványainak.

„Megértem és tiszteletben tartom, hogy sokkolhatnak egyeseket ezek a karikatúrák. Soha nem fogadom el azonban azt, hogy bárki a fizikai erőszakot igazolja ezekkel a karikatúrákkal, és mindig meg fogom védeni hazámban a szólás, írás, a gondolkodás, így a rajzolás szabadságát is” – mondta Macron.

Hangsúlyozta, hogy a francia sajtó szabadon közzéteheti azt, amit csak akar, és hogy ez nem tükrözi a kormány hivatalos álláspontját. „Vajon az elnök szerint ezt a jogot meg kell-e vonni? A válaszom nem, mert ez a francia nép joga” Egyeseket azzal is vádolt, hogy „hazugságokat és torzításokat” terjesztenek az általa elmondottakkal kapcsolatban.

A múlt hónap elején Macron egy beszédében kijelentette, hogy „az iszlám válságban van”, és új intézkedéseket hirdetett a radikális iszlamizmus leküzdésére francia földön. Samuel Paty október 16-i lefejezése nyomán újra megerősítette korábbi kijelentéseit. Macron nyilatkozatai franciaellenes tüntetéshullámot váltottak ki több muszlim többségű országban, és bojkottálták a francia termékeket is. Ezt követte a halálos késelés Nizzában.

„Az elmúlt napokban túl sok embert láttam elfogadhatatlan dolgokat mondani Franciaországról, ismételgették a rólunk elmondott hazugságokat, kiforgatták az általam mondottakat, és ami a legrosszabb, sokan hallgatással válltak bűntárssá ebben” – mondta az Al Jazeerának.

Franciaország nem az iszlám, hanem a radikális iszlamizmus ellen harcol az elnök szerint, és ezért terjeszti elő tervét az „iszlám szeparatizmus” ellen.

„Ma az iszlám nevében és ennek a vallásnak az eltorzításával művelik erőszakos szélsőségesek a legszörnyűbb dolgokat” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az elmúlt négy évtizedben a terrorizmus áldozatainak döntő többsége is muszlim volt, és azzal érvelt, hogy a közelmúltban bemutatott intézkedéseknek ugyanúgy célja a muszlim hitű francia állampolgárok védelme is.

A radikális iszlamizmus visszaszorítására irányuló intézkedések megszüntetik az imámok külföldi kiképzésének eddigi lehetőségét, nagyobb átláthatóságot követelnek a vallási tevékenység finanszírozásában és szabályozzák az otthoni iskoláztatás feltételeit.

„Az elmúlt hetekben az iszlám világban elferdítették a megjegyzéseimet, azt állították hazugságokat mondtam, hogy a Francia Köztársaságnak, Franciaország elnökének problémája van az iszlámmal. Semmi probléma sincs az iszlámmal” – mondta.

(Forrás: Euronews)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. november 01. 17:21
Szóval makró megérti, csak leszarja. Amíg nem mutat fel erőt, addig komolytalan a hápogása.
Box Hill
2020. november 01. 16:56
Kersztény felháborodást a Talmud miatt is megért?
Krupp Skya
2020. november 01. 15:26
Hogy hívják Macron libáját? Galliba.
forsteandretredjemann
2020. november 01. 14:49
Behódolás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!