Közép- és kelet-európai gratulációk: Dudától Iohannis-ig

2020. november 07. 21:57

Számos közép- és kelet-európai államfő gratulált Joe Biden amerikai demokrata jelöltnek szombat este.

2020. november 07. 21:57

Számos közép- és kelet-európai államfő gratulált Joe Biden amerikai demokrata jelöltnek szombat este. A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta Andrzej Duda. A lengyel államfői kabinetfőnök és külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski egy korábbi rádióinterjúban felidézte: az utóbbi négy évben Duda nagyon jó viszonyt ápolt a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Ugyanakkor aláhúzta: az érdekeket, az államközi kapcsolatokat tekintve „nyugodt a lengyel-amerikai kapcsolatok jövőjét illetően”.

 

 

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak – áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. „Úgy vélem, továbbra is érvényes, hogy Európának ugyanúgy szüksége van Amerikára, mint Amerikának Európára. Közösen jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szabadkereskedelem igazságosabb legyen az egész világon” – szögezte le Milos Zeman.

Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy „az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval”. Zeman és Babis is nagyon jónak minősítették a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

 

 

„Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” – írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió „erős partnerekké válnak”. Az új szakasz pillanatnyilag legfontosabb megoldásra váró feladatának a koronavírus-járvány legyőzését nevezte a szlovák kormányfő. Szlovákia készen áll a szoros együttműködésre az új amerikai elnökkel – írta Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Facebook-oldalán. „Kölcsönösen nagyobb szükségünk van most egymásra, mint bármikor korábban” – mutatott rá.    

 

 

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. „Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét” – írta közösségi oldalán a román államfő.

 

 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. „A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében” – írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

 

 

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2020. november 08. 09:40
seggnyalo banda
Tehetős Totó
2020. november 08. 00:41
Még életében gratulálni akartak neki. Hadd legyen meg az a kis öröme....
iIonah
2020. november 07. 23:51
Mi van itt? Mindenki a kezét-lábát töri, hogy elsőként gratuláljon a vén, szenilis marhának. Nem sok jóra számíthatunk.
brabant89
2020. november 07. 23:03
Na, Viktorunk és/vagy a kÁder mikor fog gratulálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!