Jelentős gazdasági visszaesést eredményeztek a szigorított járványügyi intézkedések Ausztráliában

2020. november 02. 16:05

A melbourne-i városvezetés a második hullámban is a tavaszi járványügyi stratégiát alkalmazta, a szigorú korlátozások bevezetése azonban elképesztő mértékű gazdasági és társadalmi válságot eredményezett.

2020. november 02. 16:05
null

A koronavírus-járvány lassítása érdekében számos országában fontolgatják a tavaszihoz hasonló szigorú intézkedések bevezetését. Az ausztráliai Melbourne esete viszont arra figyelmeztet,

érdemes végiggondolni milyen gazdasági és társadalmi kockázattal járnak az újból bevezetett szigorú járványügyi korlátozások. 

Az ausztrál város a márciustól májusig érvényben lévő intézkedéseknek köszönhetően sikeresen védekezett a járvány első hullámában. Azonban a járványügyi korlátozások lazítása, a külföldről hazaérkezők alacsony tesztelési aránya, valamint a nem megfelelő kontaktkutatási rendszer miatt jelentős mértékben nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma. Ennek eredményeként Melbourne-ben július 7-én újabb hat hetes korlátozásokat vezettek be, amiket a hatóságok végül egész Victoria államra kiterjesztettek. Az oktatási intézmények és szállodák bezártak, szigorú kijárási korlátozás volt érvényben, az intézkedések pedig az ipari termelést, illetve a szolgáltatói szektort sem kímélték. 

A nyár során bevezetett korlátozások komoly gazdasági következményekkel jártak. Victoria állam adja Ausztrália GDP-jének közel egynegyedét, a korlátozások következtében a szigetország recessziója tovább mélyült.

Naponta 71 millió amerikai dollárral csökkent a gazdasági teljesítmény, és augusztus és szeptember között naponta átlagosan 1200 ember vált munkanélkülivé.

Ez akkora visszaesést jelent, hogy akár több év is eltelhet, mire Melbourne gazdasága ismét a lezárások előtti ütemben bővülhet.

A gazdasági károk mellett a szociális problémák is komoly kihívást jelentenek az állam számára. Az egészségügyi szolgáltatások iránti igény március óta 15 százalékkal, míg szeptember és október között 31 százalékkal növekedett. A kijárási korlátozások és a szigorú társas távolságtartás időszaka az alkoholizmus, illetve a családon belüli erőszak problémáját is jelentősen felerősítette. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2020. november 05. 18:50
Ezért kell óvatosan bánni a gazdaság leállításával. Ha ezt tenné a kormány, akkor a moslék ellenzék most azért hisztizne .Szigorú maszkviselés, és aki teheti, maradjon otthon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!